Мало хто здогадується, що народні зцілителі називають петрушку (так-так, нашу городню культуру!) рослиною зору. А хворим на катаракту рекомендують:
- Регулярно готувати салати зі свіжої зелені петрушки.
- Свіжим соком з листочків та стебел петрушки (вичавлювати через м'ясорубку і проціджувати через марлю) промивати очі 2-3 рази на день.
НЕБЕЗПЕЧНИЙ І ЦІЛЮЩИЙ
До стебла борщівника краще не торкатися, особливою весною, влітку та восени, допоки не вдарять перші морози. Необачність може спричинити важкі опіки. Жагуча кропива у порівнянні з ним - лагідна. А ось корінь борщівника безпечніший. Однак заготовляйте його також обережно. У давнину відвар кореня цієї рослини вживали для лікування грудних (легеневих) захворювань:
- 1 столову ложку свіжого або засушеного подрібненого кореня залити окропом - 300 мл. Варити на слабенькому вогні 7-10 хвилин. Настояти 1 годину. Процідити. Випити впродовж дня малими ковтками. Курс лікування - 21 день. Повторити можна через місяць.
- При пухлинах на шкірі, корості свіжий потертий корінь застосовували зовні, як припарки - розмочували у гарячій воді, «кашку» накладали у марлю чи лляне полотно і прикладали до уражених місць.