У багатьох аїр асоціюється з Трійцею, Зеленими святами, коли ним стелять підлогу, чіпляють над іконами, прикрашають ворота, пліт... І саме цієї пори його найдоцільніше заготовляти для приготування ліків, а використовувати можна упродовж року.
Кілька порад народних зцілителів щодо лікування “татарським зіллям” хвороб:
БОЛИТЬ ШЛУНОК. ПОГАНЕ ТРАВЛЕННЯ. 50 г кореня аїру подрібнити. Залити горілкою — 0,5 л. Посуд герметично закрити. Настояти 21 день. Пити по 1 чайній ложці тричі на день за 15 хвилин до вживання їжі.
- 1 чайну ложку подрібненого кореня аїру залити окропом — 200 мл. Прокип'ятити на слабенькому вогні 2-3 хвилини. Настояти 1 годину. Процідити. Пити по 1 столовій ложці тричі на день за 15-20 хвилин до вживання їжі.
ПЕЧІЯ. Взяти в однакових кількостях (скажімо, по 50 г) кореня аїру, насіння льону, липового цвіту і листя м'яти. Збір подрібнити і ретельно перемішати. 1 столову ложку суміші залити окропом — 200 мл. Настояти 1 годину. Процідити. Пити натще (за 20 хвилин до сніданку) і ввечері перед сном по 50 мл. Не більше! Вживати протягом місяця. Якщо печія повторюється, то продовжити курс лікування аж через два місяці.
ХРЕБЦЕВА ГРИЖА. 250 г подрібненого кореня аїру залити водою — 3 л. Довести до кипіння. Кип'ятити 5 хвилин. Настояти 20 хвилин. Процідити. Вилити у ванну (з розрахунку на 60-70 л води). Температура води повинна сягати +35-37 градусів за С. Такі ванни доречно приймати хоча б через день.
ПОКРАЩУЄ ЗІР І СЛУХ. Сік кореневища аїру залити горілкою (1:1). Настояти 14 днів у герметично закритому посуді. (Бажано у темному, але теплому місці). Пити по 1 чайній ложці тричі на день. Курс лікування — три місяці.
ЛІКУЄМО ПАРАДОНТОЗ. Татарське зілля (аїр) — чудовий протизапальний, протимікробний засіб. Має також загальнозміцнювальні властивості. Відваром кореня аїру можна полоскати ротову порожнину кілька разів на день. Це скріплює ясна:
- 1 столову ложку подрібненого кореня аїру залити окропом — 200 мл. Настояти 45 хвилин. Перед полосканням — процідити.
ЗНЕСИЛЕННЯ, ПЕРЕВТОМА. 100 г свіжих подрібнених кореневищ аїру залити вином — 1 л. (Краще брати “Кагор”). Посуд герметично закрити. Поставити у тепле місце і настоювати два тижні. Пити по 1 чайній ложці за 25-30 хвилин до вживання їжі і по 1 чайній ложці через 25-30 хвилин після вживання їжі. Загалом — 6 разів на день. Діє, як кава!