Хворим з підвищеним тиском не рекомендоване надмірне (!) споживання риби, ікри, рибних філе, паштетів... Це може призвести до загострення недуги. Однак зовсім відмовлятися від «золотої рибки» не варто. Бо і вона корисна, містить фосфор. У такому разі їїжте її зрідка.
ДОСТУПНИЙ ЗАСІБ ВІД ГРИПУ
-Ягоди калини перетерти з цукром – 1:1. Їсти по 1 столовій ложці чотири рази на день (бажано у перервах між вживанням їжі). Протипоказано при пониженому тиску.
ПРИБОРКАТИ КАШЕЛЬ
-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави мильнянки (здебільшого росте у горах, цвіте у травні-червні) залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у закритому посуді. Процідити. Пити малими ковтками під час приступів кашлю.
ОБИРАЙТЕ ПРОФІЛАКТИКУ!
Під час епідемії грипу:
-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави чебрецю залити окропом – 200 мл. Настояти 20 хвилин у закритому посуді. Процідити. Додати 1 чайну ложку меду. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.
ДЕЗИНФІКУЄ РАНИ
-1 столову ложку засушеного подрібненого золотого кореня (родіоли) залити окропом – 200 мл і варити на малому вогні 7-8 хвилин. Настоювати 1 годину у закритому посуді. Процідити. Використовувати для промивання гнійних ран. Процедуру приймати тричі на день. Щоразу готувати свіжий відвар.
ГІБРИДИ НА ГОРОДІ
На присадибних ділянках у багатьох господарів виростають дивні городні культури-гібриди. Посіяли поріч моркову і червоний буряк чи моркву і петрушку. Результат: подовгастий коренеплід моркви має колір, як у червоного буряка; подовгасти коренеплід моркви білий, яу к петрушки. Господарі жартома називають їх «морквобуряк» і «морквопетрушка». В обох випадках на грядці бачимо таки стебла моркви. Якщо коренеплоди спробувати на смак, то відразу не збагнеш – чи то морква і червоний буряк, чи то морква і петрушка...
Але не нехтуйте ними, бо вони поєднали у собі кілька лікувальних властивостей:
-Свіжий сік «морквобуряка» корисний при гіпертонії, очних захворюваннях; свіжий сік «морквопетрушки» корисний при захворюваннях нирок, сечового міхура.
В обох випадках пити по 8-10 столових ложок на день у перервах між вживанням їжі.
РАК ШЛУНКА
Вживати сироп шипшини:
-Шість разів на день по 1 столовій ложці.
ОСКОМА
З’їли кислого (наприклад, яблуко, лимон) і відразу відчуваєте оскому?..
-Почистіть зуби содою, або пополощіть ротову порожнину содовим розчином (1 чайна ложка соди на 200 мл теплої води). Оскома мине.
ТРІЩИНИ НА ГУБАХ
-Змішати сік моркви і червоного буряка – 1:1. У суміш вмочити клаптик вати і зволожувати ним губи 5-6 разів на день.
-Їсти фрукти, багаті на вітаміни, бо причиною тріщин на губах може бути авітаміноз.
ГУЦУЛЬСЬКИЙ ДОСВІД
У Карпатах, щоб вилікувати хворого від ревматизму, до його ніг клали маленьке ягня. Виявляється, вовна «витягує» таку недугу. Чоловікові бажано класти до ніг ягнятко, а жінці – ягничку...
Тарас ЛЕХМАН, м.Шептицький Львівської області
