Останні новини
16 листопада 2025
16 листопада 2025

НЕ ПОТРАПИТИ НА ГАЧОК...

 

 

Хворим з підвищеним тиском не рекомендоване надмірне (!) споживання риби, ікри, рибних філе, паштетів... Це може призвести до загострення недуги. Однак зовсім відмовлятися від «золотої рибки» не варто. Бо і вона корисна, містить фосфор. У такому разі їїжте її зрідка.

ДОСТУПНИЙ ЗАСІБ ВІД ГРИПУ

-Ягоди калини перетерти з цукром – 1:1. Їсти по 1 столовій ложці чотири рази на день (бажано у перервах між вживанням їжі). Протипоказано при пониженому тиску.

ПРИБОРКАТИ КАШЕЛЬ

-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави мильнянки (здебільшого росте у горах, цвіте у травні-червні) залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у закритому посуді. Процідити. Пити малими ковтками під час приступів кашлю.

ОБИРАЙТЕ ПРОФІЛАКТИКУ!

Під час епідемії грипу:

-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави чебрецю залити окропом – 200 мл. Настояти 20 хвилин у закритому посуді. Процідити. Додати 1 чайну ложку меду. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

ДЕЗИНФІКУЄ РАНИ

-1 столову ложку засушеного подрібненого золотого кореня (родіоли) залити окропом – 200 мл і варити на малому вогні 7-8 хвилин. Настоювати 1 годину у закритому посуді. Процідити. Використовувати для промивання гнійних ран. Процедуру приймати тричі на день. Щоразу готувати свіжий відвар.

ГІБРИДИ НА ГОРОДІ

На присадибних ділянках у багатьох господарів виростають дивні городні культури-гібриди. Посіяли поріч моркову і червоний буряк чи моркву і петрушку. Результат: подовгастий коренеплід моркви має колір, як у червоного буряка; подовгасти коренеплід моркви білий, яу к петрушки. Господарі жартома називають їх «морквобуряк» і «морквопетрушка». В обох випадках на грядці бачимо таки стебла моркви. Якщо коренеплоди спробувати на смак, то відразу не збагнеш – чи то морква і червоний буряк, чи то морква і петрушка...

Але не нехтуйте ними, бо вони поєднали у собі кілька лікувальних властивостей:

-Свіжий сік «морквобуряка» корисний при гіпертонії, очних захворюваннях; свіжий сік «морквопетрушки» корисний при захворюваннях нирок, сечового міхура.

В обох випадках пити по 8-10 столових ложок на день у перервах між вживанням їжі.

РАК ШЛУНКА

Вживати сироп шипшини:

-Шість разів на день по 1 столовій ложці.

ОСКОМА

З’їли кислого (наприклад, яблуко, лимон) і відразу відчуваєте оскому?..

-Почистіть зуби содою, або пополощіть ротову порожнину содовим розчином (1 чайна ложка соди на 200 мл теплої води). Оскома мине.

ТРІЩИНИ НА ГУБАХ

-Змішати сік моркви і червоного буряка – 1:1. У суміш вмочити клаптик вати і зволожувати ним губи 5-6 разів на день.

-Їсти фрукти, багаті на вітаміни, бо причиною тріщин на губах може бути авітаміноз.

ГУЦУЛЬСЬКИЙ ДОСВІД

У Карпатах, щоб вилікувати хворого від ревматизму, до його ніг клали маленьке ягня. Виявляється, вовна «витягує» таку недугу. Чоловікові бажано класти до ніг ягнятко, а жінці – ягничку...

Тарас ЛЕХМАН, м.Шептицький Львівської області

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.