У Галичині квасолю часто називають шпарагівкою. Але це лише узагальнена назва багатьох сортів цієї городньої культури. Утім, кожен з них має лікувальні властивості. Квасоля багата білками, вітаміном Є, який регулює обмін речовин в організмі. Страви з квасолі (супи, п’юре...) корисні при гіпацидних гастритах, атеросклерозі й порушенні ритму серцевої діяльності. До речі, відварену квасолю краще не солити.
Лушпиння квасолі використовують для лікування гіпертонії, хронічних дерматозів, ревматизму, запалень нирок, набряків, спричинених нирковими недугами, цукрового діабету.
Що радить народна медицина?..
* * *
Регулярне вживання страв з квасолі (або самої відвареної квасолі) понижує рівень цукру в крові.
* * *
При загостреному цукровому діабеті готують відвар із засушених лушпиння квасолі, листя чорниці, соломи вівса, насіння льону (беруть в однаковій кількості за вагою):
-3 столові ложки подрібненої суміші залити окропом – 600 мл. Варити на малому вогні 20 хвилин. Настоювати у закритому посуді 20 хвилин. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за 7-8 разів у перервах між вживанням їжі.
* * *
Також при цукровому діабеті:
-Взяти по 1 чайній ложці засушених подрібнених лушпиння квасолі, листя м’яти перцевої, кукурудзяних приймочок. Суміш залити окропом – 300 мл. Варити 5-7 хвилин на малому вогні. Настоювати 10 хвилин у закритому посуді. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їди.
* * *
При набряках, які виникли внаслідок хвороб нирок і сечового міхура:
-5 столових ложок подрібненого сухого лушпиння квасолі залити окропом – 600 мл. Варити 10 хвилин. Настоювати у закритому посуді 30 хвилин. Процідити. Цю порцію випити протягом дня малими ковтками.
Або:
-4 столові ложки подрібненого сухого лушпиння квасолі звечора залити теплою водою – 800 мл. Настоювати мінімум 8 годин у теплому місці. Вранці процідити. Пити по 200 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди.
Процес лікування може бути тривалим.
* * *
Камені у сечовому міхурі:
-По 1 столовій ложці засушених подрібнених лушпиння квасолі, листя чорниці і квіток терену звечора засипати у термос і залити окропом – 600 мл. Настоювати мінімум 8 годин. Вранці процідити. Цю порцію випити протягом дня за 6-7 разів у перервах між вживанням їжі. Через 15 днів лікування робити перерву на 2-3 дні. Протягом року – не більше 5-6 курсів лікування.
* * *
Зовнішньо використовують квасою при екземах, висипах на шкірі. Квасолю перемелюють на муку і посипають нею уражені ділянки. Заодно вживають чай, додаючи до нього трохи цієї муки.
* * *
Застереження! У декого надмірне вживання квасолі може призвести до вздуття живота (накопичення газів), проносів!
Тарас ЛЕХМАН, м. Шептицький
