Останні новини

АСТМА ВІДСТУПИТЬ

 

 

Важко передбачити, коли стануться приступи астми. Але хворим завжди потрібно мати у запасі принаймні цибулини зірочок жовтих (рослина схожа на пролісок), засушені квіти підбілу. Ці дари природи швидко призупинять недугу:

-1 столову ложку подрібнених цибулин зірочок жовтих залити окропом – 300 мл. Варити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день у перервах між вживанням їжі.

-1 столову ложку подрібнених квітів підбілу звичайного залити окропом – 200 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити як чай. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

ВЕСНЯНІ САЛАТИ

Брак вітамінів в організмі особливо відчутний ранньою весною. Тому, коли ще не проросли на грядках зелень цибулі, петрушки, листочки щавлю.., українські селяни компенсували його салатами з молодих листочків підбілу, кропиви дводомної, кульбаби, трав споришу, медунки. Приправи до салатів завжди були на власний смак. Денну норму споживання не варто визначати. Їли скільки хотіли.

Брали на салати й первоцвіт весняний. Збирали тільки до цвітіння рослини. Але зараз первоцвіт охороняється законом. Його все меншає і меншає у природі. Тому відмовтеся від такого салату!

НАПАР МЕДУНКИ

До лікарських рослин, які заготовляють весною, належить медунка. В Україні поширені два її види – медунка лікарська і медунка темна. Вони однаково помічні. У народі напар медунки вживають як відхаркувальний засіб і лікують запалення бронхів. Готують з розрахунку:

-3 столові ложки засушеної чи свіжої подрібненої трави на 1 л окропу. Це – денна норма для дорослого. Настоюють 30 хвилин у посуді під кришкою. Проціджують. Напар (настій) вживають тільки теплим.

БОЛЕСПИННА АНЕМОНА ДІБРОВНА

-1 столову ложку висушеної подрібненої трави анемони дібровної (заготовляють весною під час цвітіння рослини) засипати у пляшку і залити горілкою – 200 мл. Через 30 хвилин додати 200 мл теплої перевареної води. Пляшку закоркувати. Настояти 10 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Настоянку зберігати у холодильнику.

При кольках у животі пити тричі на день по 1 чайній ложці настоянки, розведеній у 50 мл теплої води.

Не зловживати! Рослина належить до отруйних!

ЯК НАМ БЕЗ БАРВІНКУ?..

Барвінок здавна знайшов широке застосування у народній медицині українців. Його зелені листочки можна заготовляти будь-якої пори року, навіть брати з-під снігу. Та найбільшої лікувальної сили вони набувають перед цвітінням рослини (кінець березня – квітень). Зокрема з них готують відвар для промивання гнійних ран:

-1 столову ложку зелених подрібнених листочків барвінку залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і варити на малому вогні 10 хвилин. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Промивати гнійні рани 3-4 рази на день. Використовувати лише теплий відвар (настій). Сировину і воду можна збільшувати пропорційно.

УСУПЕРЕЧ БАЖАННЮ

Хочеться почуватися бадьорим, позбутися втоми?.. Тоді вельми кортить випити філіжанку кави. А вона, як виявляється, на жаль, шкодить вам, навіть у мінімальних дозах. Після такої філіжанки «калатає» серце, підвищується тиск, болить голова…

Замінить каву, але без побічних негативних ефектів, корінь кульбаби. Його ретельно миють, сушать (щоб потім мати на запас), смажать на чистій сковорідці до повної готовності – має легко перетиратися на порошок. Саме з такого порошку готують чудодійний напій бадьорості.

Рецептів приготування – безліч. Але власний смак, то є власний смак…

ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ

Причин появи екземи чимало. Однак у будь-якому випадку народні зцілителі радять додавати до ванн засушені вероніку лікарську, верес звичайний, розхідник звичайний, синюху блакитну, спориш, медунку, лопух великий (свіже листя)… Спочатку рослини запарюють в окропі і настій проціджують у ванну. (Це аж ніяк не значить, що всі рослини потрібно використовувати одночасно).

Процедуру приймати 2-3 рази на тиждень, краще ввечері перед сном.

Окремо з цих трав готують настої для внутрішнього вживання. Орієнтовно: 1 чайна ложка сировини на 200 мл окропу.

РОЗІГРІТИЙ ВАЗЕЛІН

Тріщини на губах здебільшого змащують вазеліном. Перед тим вазелін варто злегка розігріти на водяній бані. Для цього посудину з окропом накрити ситцем (але так, щоб вода не торкалася ситця), а в нього покласти на 2-3 хвилини бляшаний «тюбик» з вазеліном.

БОЛЯЧКА У НОСІ

Прищ чи фурункул, який «вискочив» у носі, 5-6 разів на день змащують свіжим соком алое або каланхое пірчастого. Для отримання рідини краще брати трирічні рослини.

ГРІЄ ЖИР ГУСКИ

Запалення легень:

-Розтопленим (але не гарячим) гусячим жиром змащують груди і закутують товстим шерстяним шарфом. Процедуру приймають на ніч. Але це лише один з допоміжних народних засобів лікування недуги.

НЕ СПРИЧИНИТЬ НУДОТИ

Щоб покращити зір (принаймні, частково відновити його), вживають свіжий сік моркви. Денна норма для дорослого – хоча б 150 мл. Але у декого він може спричинити відчуття нудоти. Тоді додайте до соку моркви трішечки соку (ропи) квашеної капусти.

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.