Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЧОРНА ЯГОДА ІВАНА

 

 

Кожному з нас неважко здогадатися, чому чорницю назвали чорницею. Хоча це не зовсім чорна ягода, а з сизуватим відтінком, або темно-синього кольору. Моя бабуся називала «густого синього кольору». Певен, що і таке означення має право на існування. А ще її називають Івановою ягодою, або купальською. Адже плоди рослини дозрівають у липні. Перші ягоди можна збирати вже на Різдво Івана Хрестителя (за народним календарем – Івана Купала), 7 липня. Трапляється, що дозрівають вони і раніше.

Рослина поширена у хвойних і мішаних лісах, любить сонячні галявини, щоби «ягоди сонцем наливалися».

З огляду на фахову та народну медицини, фармацевтику, кожна ягода чорниці – це безцінний скарб. Вона містить дубильні речовини, органічні кислоти, каротин, за дією прирівнюється до інсуліну.

***

З лікувальною метою народці зцілителі однаково використовують ягоди чорниці і листки зі стеблами («чорничник»):

-Ягоди збирають при повному достиганні, в липні-серпні. Їх сушать швидко в печах при температурі +50-60 С. Зберігають у щільній тарі, адже сировина легко вражається комірними шкідниками і міллю.

-Високу цінність мають консервовані плоди чорниці з цукром у співвідношенні – 1:2. Ідеться про джеми, варення.

-Та найцінніша ягода – свіжа!

-Листки і стебла збирають улітку. Сушать у темному, але добре провітрюваному приміщенні. Ідеальний варіант – горище сільської хати.

***

Чорниця – добрий в’яжучий, сечогінний, діабетичний засіб. Вона (ягоди і чай із засушеного «чорничника») поліпшує загальний обмін речовин, сприятливо дає на функцію травного каналу, лікує очні захворювання.

***

Гарячий узвар із засушених ягід чорниці (100 г сировини на 2,5 л води) п’ють при підвищеній температурі. Цей узвар також має сечогінні властивості.

***

Свіжі або заморожені ягоди чорниці корисно їсти тим, у кого погіршується зір. Вони допомагають хворим на цукровий діабет.

***

Щодо цукрового діабету:

-Взяти в однаковій кількості засушені ягоди чорниці і засушений подрібнений корінь цикорію дикого. 1 столову ложку суміші засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти мінімум 4 години. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. У разі загострення недуги дозу можна збільшити удвічі.

***

Свіжий або законсервований чорничний сік протидіє проносам:

Щодня пити хоча б по 200-250 мл.

***

Хронічний коліт:

-Взяти в однаковій кількості засушені ягоди чорниці, засушені подрібнені корені перстачу прямостоячого й алтеї лікарської. 1 столову ложку збору залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 7-8 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл тричі на день за 15-20 хвилин до їди.

***

Покращують процеси травлення і роботу шлунку:

-2 столових ложки засушеного подрібненого листя і стебел чорниці («чорничника») звечора засипати у термос і залити окропом – 600 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити гарячим по 200 мл тричі на день.

***

З народної косметики:

-Коли бліда шкіра обличчя, тоді натирайте свіжими (щойно з лісу) розім’ятими ягодами чорниці. Але через 10 хвилин (бажано, щоб не пізніше!) вмивайте обличчя теплою водою. Потім буде годі «відмити». Процедуру приймати раз на день. Скористайтеся сезоном!

До речі, чорниця (власне, сік ягід) насамперед живить шкіру. Тому на щоках з’явиться рум’янець.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.