Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

Я ПІДУ В ДАЛЕКІ ГОРИ...

 

 

(Про деякі лікувальні властивості арніки гірської)

В Україні арніку гірську - цінну лікарську рослину знайдете тільки у Карпатах, на полонинах. Цвіте весною і влітку. Її жовто-гарячі квіти (з лікувальною метою заготовляють тільки їх) нагадують цвіт соняшника, айстри.

Там, де цвіте арніка, майже не знайдете інших квітів. Вона «витісняє» їх.

Не ставте букетів рослини біля ліжка, на якому спите. Це спричинить запаморочення, нудоту, головний біль. На квітах арніки навіть бджоли «завмирають»...

Ієромонах Чину Святого Василія Великого о.Ігнатій Янтух у книзі автобіографічних оповідань і спогадів «Господь повернув мене...» згадує, як йому, священику підпільної УГКЦ, у радянські часи доводилося працювати заготівельником лікарських рослин, часто бувати у відрядженнях. (Це ще й ставало своєрідним прикриттям і дозволяло потайки виконувати душпастирську місію). У пошуках арніки він відправився на полонини Карпат. За допомогою місцевих хлопчиків (попри свій вік, вони вже зналися на лікарських травах) назбирав кілька мішків квітів. Звісно, діти трудилися не «за так». Добрий отець благословив їх, почастував цукерками зі самого Львова! Тоді у сільських крамницях, тим паче у віддалених селах, такі цукерки годі було придбати.

Але квіти арніки потрібно відразу сушити. Сушив на горищі гуцульської хатини. Сталося, що, втомлений працею, і заснув там. А далі: «Мене прямо вивели зі стріхи напівмертвого на свіже повітря, бо я вже дійсно очманів від сконцентрованого запаху арніки».

* * *

Чай з арніки гірської (1 чайна ложка засушених подрібнених квітів на 200 мл окропу) п'ють на ніч для покращення сну, але не більше 50-75 мл.

* * *

Такий чай також позбавляє від головного болю.

* * *

При хворобах серця слід дотримуватися мінімального дозування:

- 1 чайну ложку засушених подрібнених квітів арніки гірської залити окропом - 200 мл. Настояти 2 години у посуді під кришкою. (Можна скористатися термосом). Процідити. Пити по 1 столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди. Не більше і не частіше!

* * *

Гастрит зі зниженою кислотністю шлункового соку лікують за допомогою збору квітів арніки гірської, листків бобівника трилистого та листків алтеї лікарської у співвідношенні - 2:1:4. Для цього:

- 1 столову ложку засушеного подрібненого збору звечора засипати у термос і залити окропом - 200 мл. Настояти мінімум 6 годин. Вранці процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги!

* * *

При легкому харчовому отруєнні, щоб викликати блювоту, п'ють неміцний чай з арніки гірської - 1 столова ложка на 1 л окропу. Це - денна норма.

* * *

Настої, чаї, відвари, спиртові чи горілчані настоянки (а це - насамперед) з арніки гірської категорично протипоказані дітям!

* * *

Спершу, ніж лікуватися цією рослиною, отримайте належну консультацію у досвідчених професійних медиків!

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.