Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ДЕРЕВО ВЕСНИ

 

 

Березу бородавчату у народі називають не інакше, як деревом весни. Вона й дала назву першому її сину місяцю березню, березолю. Адже саме у березні це білокоре дерево починає розпускати бруньки, у березні розпочинається рух соків у берези, що свідчить про прихід фенологічної весни. Цей цілющий напій зміцнює імунну систему організму, він корисний при лікуванні багатьох недуг.

Фармакологічна цінність бруньок і молодого листя берези - у наявності в них ефірних олій, дубильних речовин, ароматичних смол, глюкози, вітаміну С. Бруньки з берези мають протизапальну, сечогінну, глистогінну дію. А листя деревця виявляє ще й жовчогінну дію.

Препарати з берези застосовують при захворюваннях шкіри, ревматизмі, гепатиті, ними лікують виразку шлунка і дванадцятипалої кишки. Березовим дьогтем очищають шкіру від корости.

* * *

Конкретніше про деякі лікувальні властивості берези:

* * *

- Березовий сік корисно пити при серцевих недугах. Його можна змішувати з виноградним соком - 1:1.

* * *

Запалення нирок, сечового міхура:

- Щодня впродовж місяця пити по 700-800 мл березового соку. Повторити, якщо необхідно, через два тижні.

* * *

Консервуючи березовий сік, додайте до нього один порізаний середній лимон і пучечок м'яти (з розрахунку на 9-10 л соку). Це не тільки покращить смак весняного напою. Такий сік діє заспокійливо при надмірно збудженій нервовій системі

* * *

Березовим соком вмивають суху шкіру обличчя.

* * *

Подрібнює і виводить камінці з нирок, сечового міхура відвар з березових бруньок:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити теплою водою - 600 мл. Довести до кипіння і кип'ятити 5 хвилин. Настояти 45 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити теплим за 5 разів. Курс лікування - 14-21 день. Не більше! Повторити, якщо необхідно, через місяць.

* * *

У разі погіршення процесів травлення:

- Тричі на день за 15 хвилин до їди споживати по половині чайної ложки дрібного попелу з березових дров (спалюють на відкритому вогні). Запивати теплою водою - 150-200 мл. Вживати тільки під час загострення недуги.

* * *

Позбутися гастриту і печії можна за допомогою кори берези. Її заготовляють виключно під час руху соків:

- 2 столових ложки подрібненої сировини залити окропом - 800 мл. Настояти 2 години у посуді під кришкою. (Можна скористатися термосом). Процідити. Пити теплим по 200 мл чотири рази на день. На жаль, лікування належить до сезонних.

* * *

Відчуваєте біль у нирках, але не заготовили ні бруньок, ні молодого листя берези... Тоді:

- 2 столових ложки подрібнених молодих гілочок берези звечора засипати у термос і залити окропом - 600 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 150 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

P.S. Настій з гілочок діє менш ефективно, ніж з бруньок, але хоч якусь користь дасть...

* * *

Харчове отруєння:

- 2 столових ложки подрібнених листочків берези (заготовляють у квітні) залити окропом - 400 мл. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

* * *

Відваром з бруньок берези (1 столова ложка подрібненого збору на 0,5 л води) промивають гнійні рани і місця опіків. Кількість процедур протягом дня - довільна.

* * *

Вивести бородавки:

- До бородавок прикладають щойно заготовлене і запарене листя берези. Брати тільки зелене, а не пожовкле листя дерева. Настоювати в окропі мінімум 20-25 хвилин. Кількість і тривалість процедур протягом дня - довільна, але не менше 3-4 разів по 35-40 хвилин. На жаль, лікування належить до сезонних.

* * *

Гостре респіраторне захворювання, болить горло:

- 1 столову ложку бруньок берези залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити 5 хвилин. Настояти у посуді під кришкою до температури +28 С. Процідити. Додати 1 столову ложку лимонного соку. Полоскати горло 3-4 рази на день.

* * *

При підвищеній температурі такий настій вживають і внутрішньо.

* * *

Зубний біль:

- Жувати щойно заготовлені березові бруньки. Ковтати не обов'язково. На жаль, лікування належить до сезонних.

* * *

Косметологи радять:

- 1 столову ложку подрібненого молодого листя берези залити окропом - 0,5 л. Настояти до літеплої температури. Процідити. Настоєм вмивати голову, щоб не випадало волосся.

* * *

Екзема:

- Приймаючи гарячу ванну, додайте до неї 1 кг щойно заготовленого зеленого листя берези. Купатися щовечора впродовж 20 хвилин.

* * *

Лазня (баня) з березовим віником осолоджує шкіру. З легким паром!

* * *

Щоб березові ліки завжди були «під рукою», посадіть берізку у садку, біля хати, у дворі між міськими багатоповерхівками... Це не лише прагматика, а й краса, естетична насолода!

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.