Останні новини

ЛИСТОК ДО ЛИСТОЧКА

 

 

(Дещо про користь щавлю)

Від весни до осені можемо зривати на грядках листя щавлю, заготовляти на зиму, зберігати зібраний «врожай» у морозильних камерах, або консервувати його. Навіть після тривалої літньої спеки, коли щавель пожовк, став сухим і непридатним для споживання, хоч і поливали його час від часу, але тут враз випали рясні дощі, ця рослина «воскресає», омолоджується, відроджується, росте заново.

Однак не тільки про смачні щавлевий борщ, салат, пиріжки зі щавлевою начинкою і яйцем будемо мовити, а й про лікувальні властивості рослини.

Принагідно: у давніші часи щавель майже не вирощували на грядках, а збирали на лузі, у полі... Самому у дитинстві доводилося виступати у ролі «заготівельника»...

* * *

Щавлевий борщ буде кориснішим, якщо до нього додати кілька листочків кульбаби, подорожника і кропиви. Так само салат. Принаймні, остання страва ефективно вплине на посилення імунної системи.

* * *

Щавель покращує апетит. За 20 хвилин до їди з'їжте 5-6 листочків рослини.

* * *

Споживання свіжого (або замороженого, але не холодного) щавлю знімає втому. Тому той, хто їсть щавель, почувається бадьорим.

* * *

У спекотні дні листя щавлю добре втамовує спрагу.

* * *

Щавель - ефективна протидія авітамінозу, корисний при підвищеній температурі.

* * *

Кілька листочків щавлю нормалізують понижений рівень кислотності шлункового соку.

* * *

На замітку діабетикам:

- Щавель, або відвар зі щавлю понижують рівень цукру у крові. При загостренні недуги він стає особливо помічним. (Конкретної норми споживання протягом дня не подаємо. Хворий самостійно може контролювати свій стан).

* * *

При екземі:

- 2 столових ложки засушеного насіння щавлю засипати у термос і залити окропом - 1 л. Настояти 2 години. Процідити. У настої змочувати вату і зволожувати нею ділянки шкіри, уражені екземою. Кількість процедур протягом дня - довільна.

* * *

Розім'яті свіжі листки щавлю (щоб проступив сік) прикладають до місць укусів комарів; натирають шкіру у разі виникнення свербіжу.

* * *

Настій рослини з корінням використовують для полоскання горла при ангіні, а також у разі запалення ясен:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати горло (ротову порожнину) 3-4 рази на день. Щоразу готувати свіжий настій.

* * *

Відвар листя щавлю посилює утворення жовчі, поліпшує роботу печінки:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 400 мл. Кип'ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до вживання їжі.

* * *

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ! Щавель протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львівської області

 

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.