Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

БЕРЕЖІТЬ СЕРЦЕ!

 

 

До виникнення серцевих захворювань можуть спричинитися нервові стреси, негативні емоції, переживання. Це й не дивно у час війни, особливо, коли на фронті перебувають твої діти, рідні, близькі, друзі, знайомі... А в людей, які вже мають серцеві недуги, вони тільки посилять перебіг хвороби. Не дивитися поганих, невтішних новин по телебаченню, не слухати радіо, зокрема, не завжди приємних повідомлень з передової, забути про Інтернет, просити знайомих не говорити про погане - не є ефективною порадою, тим паче, для людей небайдужих, чуйних. Але таки будьте оптимістами!

Кілька порад зі сфери народної медицини, як вберегти серце, запобігти розвитку захворювань, послабити їх, «підлікуватися». (Не забувайте радитися з лікарем!).

* * *

Під час літнього ягідного сезону корисно їсти полуницю, малину, чорницю, лісову суницю, порічки, смородину, ожину. Допоможуть вишні, черешні, шовковиця. Восени не забувайте про виноград. У кого підвищений тиск, серце ось-ось вистрибне з грудей, наче з конопель, полікують ягоди калини.

* * *

Плоди глоду ефективні при болях, коли відчуваєш. що серце стискається. Внаслідок цього може німіти ліва рука, виникає відчай, пригнічений настрій. Його рекомендують більше людям похилого віку, тим, хто вже переніс важкі серцеві захворювання, перебуває і перенапруженому стані.

Приготування настоянки:

- 50 г (за вагою) плодів глоду залити горілкою - 0,5 л. Посуд щільно закрити. Настояти 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за 15 хвилин до їди. Вживати тільки під час загострення недуги, але не зловживати!

* * *

Для профілактики серцевих захворювань варто чотири рази на рік протягом чотирьох днів поспіль пити настій квітів глоду:

- 1 столову ложку засушених подрібнених квітів залити окропом - 200 мл. Настояти 20 хвилин. Процідити. Цю порцію випити протягом дня за три рази. Вживати за 20 хвилин до їди.

* * *Краплі валеріани - стимулятор для хворого серця. Але їх не обов'язково купувати в аптеці. Можна приготувати самому:

- 100 г (за вагою) подрібненого кореня валеріани залити горілкою - 0,5 л. Настояти 14 днів у темному, але теплому місці, у щільно закритому кришкою посуді. Процідити. Під час поганого самопочуття пити по 1 чайній ложці чотири рази на день. Запивати літеплою водою - 50 мл. Настоянку зберігати у холодильнику.

Аналогічно готують серцеві ліки з цвіту конвалії. Не випадково її називають «квіткою серця».

* * *

Серцеві неврози:

- 1 столову ложку подрібненого листя розмарину залити окропом - 400 мл. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

* * *

Підвищене серцебиття:

- 1 столову ложку подрібнених пелюсток дикого маку залити окропом - 0,5 л. Варити 10 хвилин. Настояти 20 хвилин. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Цей настій вживати не більше 10 днів поспіль. Повторити, якщо необхідно, через місяць.

До речі, пелюстки дикого маку заготовляють на зиму, сушать і зберігають у паперових пакетах.

* * *

Пам'ятайте! Розвитку серцево-судинних захворювань (особливо у старших людей) сприяють надлишки холестерину в крові. Його добре виводить порошок з коренів кульбаби:

- Беруть на кінчику ножа порошок і ковтають його. Запивають 1 столовою ложкою теплої води. Вживати 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування - 20 днів. Повторити через місяць.

Втім, відмовляйтеся від продуктів, які містять багато холестерину!

* * *

Стенокардія:

- Нітрогліцерин, звичайно, фармацевтичний препарат, а не «продукт» народної медицини. Але й про нього варто знати дещо більше!

Постійно майте у домашній аптечці нітрогліцерин. Під час загострення недуги беріть по 3-4 краплі під язик 3-4 рази на день. Від його вживання спочатку може боліти голова, але це невдовзі мине...

Тарас ЛЕХМАН

 

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.