Весною особливо загострюються запальні процеси в суглобах. Для їх лікування готуйте вербовий відвар:
- 1 столову ложку подрібненої молодої кори верби залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити 10 хвилин. Настояти 1 годину у закритому кришкою посуді. Процідити. Настій пити теплим по 100 мл чотири рази на день. Курс лікування - 21 день. Потім зробити перерву на 5-7 днів і продовжити курс лікування ще на 10-12 днів.
ІНТЕНСИВНЕ НАТИРАННЯ
Болять суглоби?..
- 100 г подрібнених молодих (недоспілих) зелених волоських горіхів залити 96-процентним спиртом - 0,5 л. Посуд щільно закрити. Настояти 10 днів у темному, але теплому місці. Не проціджувати. Використовувати для натирань. Процедуру приймати 3-4 рази на день. На ніч перед сном - обов'язково! Можна закутати теплою тканиною.
Якщо готуєте горіхову настоянку для внутрішнього вживання, то замість спирту залити горіхи горілкою - 0,5 л. Пити по 1 столовій ложці чотири рази на день. Не зловживати!
НЕПЕРЕВЕРШЕНИЙ ЧЕБРЕЦЬ
Трава чебрець здатна підсилювати імунітет. У свіжому вигляді додавайте її у салати.
Крім того, заготуйте чебрець на зиму. Раз на місяць настоєм трави робіть загальне обмивання тіла:
- 4 столові ложки подрібненої сухої рослини залити окропом - 1 л. Настояти 1 годину у закритому кришкою посуді. Процідити. Обмивайтеся на здоров'я!
ШИПШИНОВИЙ НАСТІЙ
У будь-яку пору року ваш імунітет підсилить шипшина. Найкраще готувати настій з неї:
- Ввечері 7-8 ягід шипшини засипати у термос і залити окропом - 1 л. Настояти мінімум 12 годин. Не проціджувати! Пити як чай за 30 хвилин до вживання їжі.
ПОГІРШЕННЯ ЗОРУ
Подрібнені свіжі листки та квіти герані кімнатної розтерти у долонях, щоб проступив сік. Отриману «кашку» покласти на листочок капусти і прикладати до хворих очей. Процедуру приймати по 10-15 хвилин вранці та ввечері. Курс лікування - два місяці. Повторити через місяць.
ЗАСУШЕНА ЧИ СВІЖА...
Сік і відвар з груш (свіжих, засушених) - чудовий сечогінний засіб. Він подрібнює у нирках та сечовому міхурі каміння, пісок, виводить їх з організму природним шляхом. Але такий відвар не вживати натще!
Протягом дня можна випити 800 мл рідини у перервах між вживанням їжі. Але через кожних 4-5 днів робіть перерву на 2-3 дні.
Спосіб приготування: 100 г подрібнених плодів груш на 1 л рідини. Довести до кипіння і кип'ятити 5-7 хвилин.
Я ВАМ НЕ ПТАШКА...
Пригадайте популярну репліку з кінофільму (навіть стала анекдотом):
- Вранці «пшонка» (пшоняна каша), ввечері «пшонка»... Я вам не пташка!..
Але марно нехтувати пшоняною кашею! Просо, виявляється, є одним із засобів протистояння онкологічним захворюванням, призупиняє ріст пухлин.
ЯКЕ М'ЯСО КРАЩЕ СПОЖИВАТИ?..
Людям старшого віку не обов'язково ставати вегетаріанцями. І їм потрібно споживати м'ясо - не більше 100 г на день. Але протягом тижня робити перерву на два дні, скажімо у середу та п'ятницю встановити строгий піст. Тим паче, що це - ще й дотримання церковної традиції!
Втім, зверніть увагу на м'ясо з мінімальним вмістом жиру. До речі, кролик - дуже смачний і дієтичний!
ЗАПИВАТИ ВИНОМ
Тим, хто споживає багато м'яса (є і такі вельми охочі поласувати), доречно випити протягом дня 100-150 мл червоного натурального вина (з червоних сортів винограду). Звісно, йдеться тільки про дорослих.
Але пам'ятайте: у їжі та алкоголі потрібно завжди себе стримувати!