(Про деякі лікувальні властивості петрушки)
Мудрі люди стверджують:
-Петрушка має бути на столі протягом року! Їжте її зелень, давайте до перших страв її коренеплоди, пийте чай із засушеного насіння…
А ще петрушкою лікують хворі нирки, гнійні рани, вона покращує сечовиділення, сприяє травленню, допомагає при запальних процесах; чаєм із сухого насіння петрушки промивають очі при їх утомі і тих же запаленнях. Відвар коренеплодів петрушки (так само і зелені) – безцінні ліки при подагрі.
***
Петрушка багата вітамінами А, С, поживними речовинами.
***
Свіжий сік петрушки розчиняє камені у нирках:
-Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – 12-14 днів. Але перед лікуванням порадьтеся з лікарем!
***
При поганому сечовиділенні готуйте відвар зі свіжого листя та стебел петрушки:
-75-100 н сировини на 1,5 л води. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 200 мл три-чотири рази на день у перервах між вживанням їжі.
***
Відвар з коренеплодів петрушки (100 г на 1,5 л води) п’ють при подагрі.
***
Один із жовчогінних засобів:
-З’їсти протягом дня за 5-6 разів 50-75 г дрібно натертих коренеплодів петрушки.
***
Відвар із насіння петрушки (1 чайна ложка на 200 мл води) позбавляє набряків серцевого походження. Протягом дня випити 2-3 таких порції.
***
Запалення гнійних ран:
-3-4 середніх коренеплоди петрушки подрібнити і варити до готовності в 1,5 л води. Коли відвар охолоне, процідити його. Промивати рани 4-5 разів на день.
***
Таким відваром можна скористатися і при запаленні очей. Але краще приготувати чай із засушеного насіння петрушки:
-1 чайна ложка насіння на 200 мл окропу. Настояти у посуді під кришкою до літеплої температури. Процідити. Кількість процедур промивання очей протягом дня – довільна.
***
Свіже листя петрушки усуває неприємний запах з рота, вбиває у ротовій порожнині шкідливі бактерії, зміцнює ясна. Жувати, але не ковтати.
А от для покращення апетиту, навпаки, листя петрушки їдять. Норму споживання встановлюють індивідуально.
***
До місця укусу бджоли можна прикладати свіже розім’яте листя петрушки (щоб проступив сік). Воно добре втамовує біль, запобігає утворенню набряку.
Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград