Останні новини
09 листопада 2024
04 листопада 2024

 

 

Для виведення глистів (але тільки у дорослих):

-Тричі на день за 15-20 хвилин до їди пити по половині чайної ложки свіжого соку часнику і запивати теплою водою – 100 мл.

Або:

-Тричі на день споживати по одному невеличкому зубчику часнику, також за 15-20 хвилин до їди.

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ПЕЧІНКИ

-100 мл томатного соку змішати зі 100 мл соку квашеної капусти («ропою»). Випити через 30 хвилин після сніданку. Такі «коктейлі» вживати 2-3 рази на тиждень.

ВАЖКІСТЬ У ШЛУНКУ

-1 столову ложку соку цибулі (або 1 чайну ложку часникового соку) змішати з 1 столовою ложкою горілки. Протягом дня у перервах між вживанням їжі випити 3-4 таки порції. Не зловживати! На деякий час відмовитися від жирних страв, грибів.

ЦИБУЛИНА-РЯТІВНИЦЯ

Регулює роботу шлунка:

-1 середню цибулину очистити від лушпиння, розрізати на чотири частини і залити теплою водою – 600 мл. Варити до повної готовності. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 150 мл чотири рази на день у перервах між вживанням їжі.

ОЧИЩАЄМО СТРАВОХІД

Звечора 3 столові ложки засушеної подрібненої трави споришу засипати у термос і залити окропом – 1 л. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Настій випити протягом дня за 6-7 разів. Пити тільки теплим у перервах між вживаннм їжі. Достатньо трьох днів профілактики.

У ДИТИНИ – ЛЕЙКЕМІЯ

-Пити тричі на день за 20 хвилин до їди по половині чайної ложки свіжого соку з квітів мальви. Запивати теплою водою – 50-100 мл. На жаль, лікування належить до сезонних. Адже цей сік у холодильнику не зберігають, тим паче не консервують.

ПОМІДОРИ З ЦУКРОМ

Дітям також корисно їсти помідори. Але малеча інколи відмовляється від них. Їй солодке подавай1 Тоді очистіть помідор від шкірки, розріжте його на кілька частинок і підсолодіть цукром. Смачного, малеча!

ЯГОДИ БУЗИНИ

До ягід, які широко використовують у народній медицині, належить бузина. Їхя пересипають цукром – 1:1, скляну банкущільно закривають і на кілька днів ставлять у тепле, але не сонячне місце. Має виділитися сік. Потім ягоди бузини з цукром зберігають у холодному місці (льосі, підвалі, холодильнику...).

Якщо болить горло, підвищена температура:

-2 чайні ложки соку розбавляють теплою водою – 200 мл. Використовують для полоскання горла.

ЩЕ ПРО БУЗИНУ

Цвіт бузини маєантизапальні властивості. Ангіну, грип, застуду лікують чаєм, який готують з розрахунку:

-2 чайні ложки засушеного цвіту на 200 мл окропу. Протягом дня випити дві таких порції.

ОСТЕРІГАЙТЕСЯ!

При захворюванні горла чи вздутті живота не пийте сильногазованої (навіть слабогазованої) мінеральної води! Протипоказані фруктові води!

ФУРУНКУЛ У НОСІ

-Змішати в однаковій пропорції по 2 столові ложки горілки і води. За допомогою палички для чищення вух змащувати ніздрю носа.Через 15 хвилинзмащувати несолоною соняшниковою олією або вазеліном. Процедуру приймати 5-6 разів на день.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

-1 столову ложку засушеного подрібненого еспарцету піщаного залити окропом – 300 мл. Настояти у посуді під кришкою 1 годину. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день у перервах між їдою. Вживати тільки при важких приступах неврастенії.

ПОРІЗНИК

Чому подорожник великий у народі називають порізником?.. Не дивно! Адже його свіжі листочки прикладають до місць порізів, відкритих ран. Вони швидко зупиняють кровотечу. А для промивання гнійних ран готують настій з розрахунку: 15-20 листочків подорожника великого на 1 л окропу. Такий настій вживають внутрішньо при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.

СОЛОДКИЙ ПЕРЕЦЬ СОЛОДИТЬ...

Багатий вітамінами, солодкий перець зміцнює імунітет людського організму, навіть покращує травлення. Та й смачний, не такий, як гіркий чи пекучий...

Але, на жаль, для декого є категоричні протипоказання у вживанні солодкого перцю (свіжого, маринованого...). Він особливо зашкодить при загострених шлункових захворюваннях, особливо при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.

ВАРТО ЗНАТИ!

Кавун може позбавити закрепів, Якщо важко «сходити на стілець», то протягом дня варто спожити 1,5-2 кг кавуна.

ПРИШВИДШЕННЯ

Свіжі ягоди барбарису пришвидшують процес одужання при запаленні легень. Денна норма споживання – хоча б 100-150 г.

КОРІНЬ СИНЮХИ БЛАКИТНОЇ

При гострому і хронічному бронхітах, бронхопневмонії:

-1 столову ложку подрібненого кореня синюхи блакитної (свіжого або засушеного) засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настояти 1 годину. Процідити. Пити по 15-20 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Після 30 днів лікування робити перерву на 10 днів.Протягом року – 6-7 курсів лікування.

А ПОЛОВА – ГОНОРОВА!..

Запалення сечового міхура:

-Половину ємності літрового термоса наповнити половою вівса (заготовляють відразу після обмолоту). Пере використанням її промивають і сушать. Термос «по вінця» залити окропом. Настояти мінімум 4 години. Процідити. Настій випити протягом дня за 4-5 разі. Пити тільки теплим! Курс лікування – до повного одужання.

ЗАВЖДИ ДОПОМОЖЕ ПЕЧІНЦІ

Коли відварили молоду кукурудзу, скористайтеся й «юшкою» з неї. Пийте теплою. Вона сприяє лікуванню різних захворювань печінки. Денна норма споживання – хоча б 600-700мл. На жаль, лікування належить до сезонних.

БОГОРОСТКА

Наукова назва рослини – астрагал солодколистовидний. У народі її романтично називають богоростка. А травознаї використовують при лікуванні катарів верхніх дихальних шляхів:

-1 столову ложку засушеної подрібненої рослини засипати у термос і залити окропом – 300 мл. Настояти мінімум 2 години. Процідити. Протягом дня настій випити за 4-5 разів. (Дітям дають дозу наполовину меншу).

-Також корисні інгаляції з астрагалу.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

Пухирці у роті?..

-1 чайну ложку вершкового масла залити горілкою – 100 мл. Нагрівати на малому вогні, регулярно розмішуючи ложкою, допоки масло на розтопиться. Охолодити до літеплої температури. Отриманоюрідиною за допомогою клаптика вати змащувати пухирці у ротовій порожнині.

«ГНОЙОВИКИ»

Гнійні прищі на шкірі тричі на день змащують лимонним соком.

НА ВАГУ ЗОЛОТА

-50 г  свіжої або засушеної шкірки граната залитивають тплою водою – 1 л. Доводять до кипіння і кип’ятять на малому вогні 7-8 хвилин. Відвар п’ють теплим. Це – денна норма. Він підвищує рівень гемоглобіну у крові.

-Аналогічно готують відвар зі шкірки лимона. Він підвищує рівень шлункового соку, сприяє при лікуванні застуди.

З ЛУШПАЙКАМИ

-3 середніх картоплини ретельно миють у протічній воді, від лушпаок не очищають і варять до повної готовностів 1 л води. Теплий відвар випивають протягом дня при захворюваннях шлунка. Відварена картопля, але вже очищена відлушпайок, також не завадить.

ПОЛІПИ ШЛУНКА

-1 столову  подрібненої засушеної трави чистотілу (заготовляють під час цвітіння рослини) засипати у термос і залити окропом – 200 мл. Настоювати 2 години. Процідити. Пити по 2 столові ложки чотири рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день. Повторити, якщо необхідно, через такий же період часу. Протягом року – не більше чотирьох курсів лікування.

АНТИСКЛЕРОЗ

-1 зубчик часнику на день допоможе у лікуванні склерозу.

Або:

-5 столових ложок лушпиння часнику залити окропом – 400 мл. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Випити протягом дня за 5-6 разів. Після 10 днів вживання робити перерву на 2-3 дні. Курс лікування – 5-6місяців протягом року. Повторити через ткий же період часу.

КОРТИТЬ ГРИБОЧКАМИ ПОЛАСУВАТИ...

Відомо, що гриби доволі калорійні (ними швидко наситишся), але водночас важкі для травлення. Їх не варто надмірно вживати старшим людям. Краще грибочки замінити грибним бульйоном. 300-400 мл на день не завадить.Однак час від часу робіть перерви.

ІДЕМО НА ЗНИЖЕННЯ

Томатний сік понижує рівень цукру у крові. Хворим на цукровий діабет доречно пити на день хоча б 200-300 мл томатного соку. Не забувайте про помідори!..

ВСЮДИСУЩА АНГІНА

-1 столову ложку подрібненої дубової кори залити теплою водою – 200 мл. Настояти 1 годину. Потім довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 8-10 хвилин. Знову настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Теплим настоєм полоскати горло тричі на день.

ПОПЕКЛИСЯ?..

У разі незначних опіків на шкірі до уражених місць прикладають м’якуш гарбуза або дині. Така процедура знімаєбіль і гоїть опікоі рани.

ЛЕГЕНЕВІ ОПІКИ

Вони здебільшого виникають через вдихання гарячиї пари, випарів лаків і фарб, перебування біля відкритого вогню...

Найперше, що радять народні зцілителі, якомога більше пити свіжих яєць, молока високої жирності (добре було б вживати молоко від кізоньки), їсти вершкове масло.

Не забувайте про лікаря!

Тарас ЛЕХМАН

 

Персик не тільки смачний плід, а й корисний. Його (або персиковий сік) вживають при порушеннях серцевого ритму, малокрів’ї, захворюваннях шлунка зі зниженою кислотністю. При закрепах п’ють персиковий сік по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди.

За порадами народних косметологів, доцільно м’якушем персика натирати суху шкіру обличчя, а через 30 хвилин змивати теплою водою. Процедуру приймати двічі на тиждень.

Однак персик протипоказаний при цукровому діабеті й ожирінні.

Найкраще споживати свіжі персики (тому скористайтеся сезоном!), але они добре зберігаються і в холодних приміщеннях, насамперед у льохах, у морозильних камерах – поготів.

ПОЛЬОВИЙ ЩАВЕЛЬ

Ідеться не про той щавель, який господарі вирощують на грядках, а про той, що росте у полях, на луках. Його ще називають «диким щавлем.Він значно кисліший, а, отже, краще і швидше підвищує кислотність шлункового соку. Відвар готуюь з розрахунку:

-1 столову ложку подрібнених листочків щавлю заливають окропом – 200 мл і кип’ятять на малом вогні впродож 5-6 хвилин. Коли відвар охолоне, його проціджують. Цю порцію слід випити протягом дня за 4-5 разів у перервах між вживанням їжі.

ЯГОДА ЖУРАВЛІВ

Як приготувати відмінний вітамінний компот?..

-100 г сіжих ягід журавлини залити теплою водою -1,5-2 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні впродовж 7-8 хвилин. Потім настоюють у посуді під кришкою до літеплої температури. Проціджують.Ця порція розрахована на два дні.

Застереження: протипоказано при захворюваннях нирок, сечового міхура, виразці щлунка чи дванадцятипалої кишки.

ЇЖАЧКИ КАШТАНІВ

-Зелені кожушки (їжачки) плодів каштанів подрібнюють, засипають убанку і заливають 74-процентнимспиртому співвідношенні – 1:4. Посуд щільно закривають. Настоюють 10 днів на сонячному місці (краще на підвіконні). Настоянкою натирають на ніч хворі суглоби (це можуть бути ревматизм, запалення, відкладення солей...) і закутують товстою шерстяною тканиною.

Застереження: настоянку внутрішньо не вживати!

БРУНЬКИ ТУЇ

Якщо відчуваєте гіркоту у роті (а причиною можебути погіршення роботи шлунка, функцій стравоходу...), тоді впродовж 10 хвилин пожуйте бруньки туї західної. Тільки не ковтайте їх. Хоча ці бруньки також гіркі на смак, однак, як кажуть у народі,  «клин клином вибивають»...

АБРИКОСОВЕ ЛИСТЯ

Чай з засушеного подрібненого листя абрикоса (1 десертна ложка на 200 мл окропу) тонізує роботу шлунка. Його доречно пити вранці натщесерце.

ПРИ НЕРВОВИХ РОЗЛАДАХ

-Їсти 3-4 рази на день по 1 столовій ложці ягід калини, перетертих з цукром – 1:1. Відразу запивати теплою водою – 150-200 мл.

СМАЧНОГО!

Перед обідом доцільно з’їсти 75-100 г салату з цвітної капусти. (Приправа – на власний розсуд). Це додасть апетиту і покращить травлення. Але не вживайте цвітну капусту при сильному вздутті живота.

Тарас ЛЕХМАН, м.Червоноград Львівської області

 

(Про деякі лікувальні властивості журавлини)

Журавлина – ягода здоров’я, скарбниця поживних, вітамінних та лікувальних речовин.

Росте вона серед боліт. Її дрібні листочки зберігають зелений колір протягом усього року. (Радше сказати: замість старих пожовклих або поруділих швидко з’являються молоді, так само, як і в барвінка). Цвіте у травні-червні. Червоні ягоди журавлини достигають восени. Безцінний скарб заготовляють у вересні-жовтні.

Побутує легенда, що це журавлі, які відлітають у вирій, залишають на згадку про себе ягоди журавлини.

Виявляється, що журавлину можна збирати і ранньою весною, як тільки розтанув сніг. Взимку під сніговим покровом та щ й коли міцні морози ці ягоди майже не втрачають своїх смакових якостей і лікувальних властивостей.

Журавлину зберігають у власному соці (пересипають цукром – 1:1), готують джеми, варення, сиропи, сушать, кладуть у морозильні камери... Найцінніші, звісно, свіжі плоди.

***

Гарячий чай з варенням журавлини, як профілактичний засіб, запобігає застуді,грипу. А у разі захворювання на ці недуги – лікує їх.

***

При підвищеній температурі, застуді слід їсти якомога більше ягід журавлини, пити журавлиновий сік.

***

Якщо у вас малокрів’я, тоді щодня потрібно з’їдати 100-150 г свіжих чи заморожених, але не холодних, ягід журавлини, або пити сік з них – 200-250 мл. (Норма для дорослого).

***

Свіжим соком журавлини двічі на добу промивають гнійні рани. Він призупиняє розвиток і поширення шкідливих інфекційних бактерій.

***

Запалення нирок, сечового міхура:

-3 столові ложки подрібнених зелених листочків журавлини (заготовляють будь-якої пори року) звечора засипати у термос і залити окропом – 650-700 мл. Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Випити протягом дня за 4-5 разів.

***

Міцний чай з листя журавлини (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) зменшує потяг до алкоголю, посилює потенцію. Такі порції пити 2-3 рази на день.

***

Додасть апетиту:

-Вранці натщесерце випити малими ковтками 150-200 мл теплої води.Потім з’їсти 15-20 ягід журавлини.

***

Вітамінний узвар готують з розрахунку:

-100 г (за вагою) засушених ягід журавлини на 3л води. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

***

Ягоди журавлини додають до квашеної капусти. Корисно і смак неповторний!

***

Журавлина здатна підвищувати кислотність шлункового соку. У разі загострення недуги, достатньо з’їсти 75-100 г ягід (денна норма).

***

Ягоди журавлини нормалізують підвищений артеріальний тиск. Їх можна їсти разом з ягодами калини – 1:1. Денну норму споживання встановлюють індивідуально.

***

Журавлина корисна для хворих на цукровий діабет, оскільки понижує рівень цукру в крові.

***

Народна косметика:

-Ввечері перед сном свіжим соком ягід журавлини змащують жирну шкіру обличчя. Через 30 хвилин змивають теплою водою. Процедуру приймають  тирчі на тиждень. Достатньо 20 процедур.

***

Застереження! Ягоди журавлини не можна споживати при гострих захворюваннях нирок, сечового міхура, виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки!

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.