Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПОСТУВАННЯ

 

 

28 листопада розпочинається Різдвяний піст (Пилипівка), який завершується напередодні Різдва Христового, у Святий вечір, 6 січня.

Взагалі, у християнській традиції пости займають чільне місце у християнській традиції. Насамперед ідеться про дотримання духовних правил життя вірних. Важлива раціональність постування й у харчуванні, доцільність різноманітних обмежень.

Так що таке пости, скільки їх у році і що вони приписують?..

З часів прийняття християнства наші предки дотримувалися посту у дні, як були пов'язані зі Страстями Господніми. В сучасній церковній традиції: 7 тижнів Великого посту перед Великднем, від 3 до 6 тижнів триває Петрівський піст, 2 тижні Спасівський і 6 тижнів Пилипівський. Додамо окремі «пісні» дні - Усікновення Голови Івана Хрестителя, Воздвиження Чесного Хреста, Надвечір'я Різдва, Надвечір'я Водохреща... Крім того, навіть у М'ясниці передбачалося постувати у середу та п'ятницю, а подекуди і в понеділок. Відтак - на пости припадає більша половина календарного року (мінімум - 28 тижнів). Деякі ревні практикуючі християни навіть у скоромні дні, коли дозволяється вживати м'ясні страви, відмовляються й від риби, яку споживають у часі посту.

Як вважають лікарі, пости справді виконують розвантажувальну функцію, є нагода очистити організм. Але від посту (і за церковним звичаєм, і за порадою медиків) звільняються, зокрема на користь молочних страв, малі діти, вагітні жінки, матері-годувальниці, тяжкохворі люди.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.