Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

АРХІСТРАТИГ НЕБЕСНИХ СИЛ

 

 

21 листопада — велике церковне свято на честь «ангельських ликів чиноначальника», «трисонячного божества представника», одного із семи архангелів, що керує ангелами Неба, «архістратига Сили Господньої» Михаїла. До речі, Михаїл у перекладі - «хто як Бог», «хто рівний з Богом».

Святкування дня Михаїла, або ж у народі - Михайла, започатковано у IV столітті. Свято отримало назву Собору, бо має на увазі всі безплотні, безтілесні сили - ангелів дев'яти чинів. Воно пов'язане з уявленням про боротьбу вірних Богові ангелів на чолі з Михаїлом - архангелом проти повсталих під проводом Люцифера заздрісних ангелів, а також про майбутній переможний бій з дияволом і силами зла.

В іконописі зображення Михаїла має доволі характерні (специфічні) риси: він топче ногами Люцифера, тримає зелену фінікову гілку в лівій руці, а у правій - спис з болою корогвою (колір святості і чистоти), витканою червоним хрестом. А ще зображають святого з мечем і щитом у руках. Є й інші іконописні версії.

Існують народні прислів'я:

- З Михайлового дня зима не стоїть.

- З Михайлового дня зима морози кує.

- Якщо на Михайла відлига, то й зима буде з відлигами.

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.