Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

КУДИ ДИВИТЬСЯ МІСЯЦЬ...

 

 

23 жовтня — свято Євлампія і Євлампії

У цей день (радше — ввечері) спостерігали - куди наставив ріжки місяць і прогнозували погоду:

- Якщо на Євлампія роги місяця на північ - бути скорій і суворій зимі, сніг ляже по сухому (на суху мерзлу землю).

- Місяць наставив ріжки на південь - скорої зими не чекай, буде болото, сльта, осінь снігом не вмиється, в білу шубу не зодягнеться.

- Перемінною буде погода, якщо місяць наставив ріжки на схід або на захід. Але таке можемо спостерігати зрідка, лише ввечері при сході і вранці при заході місяця.

- Місяць ріжками вниз - на дощову погоду; вверх - тривалий час не буде опадів.

- Повний місяць - будуть часті дощі і мокрим снігом.

- Куди на Євлампія дивиться місяць - звідти будуть часті зимові вітри.

У давнину на Євлампія у деяких етнографічних регіонах України випікали рогалики. Розкладаючи випічку на столі, наставляли їх ріжками так (у тому напрямку), щоб «забезпечити» для господарства і майбутнього врожаю сприятливу погоду.

До речі, рогалики (круасани), як обрядовий хліб, з'явилися ще в епоху Середньовіччя у Франції, після вдалих хрестових походів. Їх апетитно споживали і це символізувало перемогу християнства над ісламом. Адже півмісяць - символ ісламу. Зрештою, на куполах багатьох православних і греко-католицьких храмів хрест стоїть над півмісяцем.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.