Останні новини

СТОСУЄТЬСЯ КОЖНОГО



Роберт Шеклі. Цивілізація статусу. Переклад з англійської О. Бершадської. - Київ: Форс Україна, 2020. - 208 с.
* * *
Ця повість зацікавить насамперед тих, хто любить наукову фантастику, глибокі, змістовні твори, у яких порушуються глобальні проблеми людської цивілізації, кожної людини, її відповідальності за свої вчинки, почасти жорстокі, скоєне зло (зумисне чи не зумисне). Пропонована повість - аж ніяк не «легке чтиво», розвага. Краще процитую дещо з анотації:
- Головний герой Роберта Шеклі повісті «Цивілізація статусу» Вілл Баррент потрапляє на Омегу, планету злочинців і вигнанців, де середня тривалість життя становить три земних роки. Декому щастить прожити довше, утім, подібне трапляється не часто. Героєві доводиться подолати чимало випробувань, щоб вибороти своє право на спокійне життя в новому світі.
Однак думка про земне минуле не дають спокою ані йому, ані його новим друзям. Чи може він повернутися на Землю і що чекає його після повернення?..
Твори Роберта Шеклі вже давно зажили слави класики світової фантастики. Неповторний авторський стиль, сповнений блискучого гумору (інколи це сміх крізь сльози), яким американський письменник-фантаст описує важливі проблеми для всього людства, прагнення до змін і спрямованість у майбутнє, не залишає байдужим жодного читача, примушуючи знову і знову повернутися до його творів, перечитувати і відшукувати нові грані та приховані смисли.
Головні події повісті Роберта Шеклі «Цивілізація статусу» відбуваються на загадковій планеті Омега, зі своїми правилами суспільного устрою, законами, уставами, табу та їх порушенням, жорстокістю до ближнього. Сюди космічним кораблем (його називають кораблем-тюрмою) доставляють землян-злочинців, а серед них і ті, які безпідставно засуджені. Омега - своєрідна планета-тюрма, планета-колонія. Але її (Омегу) можна назвати дзеркалом Землі.
У повісті цікаво поєднані ланки єдиного ланцюжка: античний світ (нехай, навіть, дещо прихований, завуальований) - сучасність - майбутнє. Тільки яким воно буде?..
Вихід єдиний: змінити людство на краще! Про це і мріє письменник-фантаст, письменник-гуманіст.
В уяві головного героя повісті саме такою вона (майбутність) постає... Втім, здавалося б, що постає...
Але ідеального суспільства не буває. Про це песимістично стверджує автор, хоч недослівно, а через розвиток напруженого сюжету. Проте завжди потрібно дотримуватися толерантності, доброзичливих стосунків навіть між незнайомими людьми.
Письменник залишає для читача (насамперед вдумливого!) багато прихованих запитань, загадок, ребусів. Тим повість і цікава.
Принагідно: в українському перекладі також вийшов роман Роберта Шеклі «Пастка на людей».
Огляд підготував Маркіян ЛЕХМАН,
студент факультету медіакомунікацій та підприємництва Української академії друкарства
м. Львів

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.