У народній і фаховій медицині кульбабу використовують як гіркоту для покращення апетиту, лікування органів травлення та найчастіше як жовчогінний засіб.
Тут доволі корисний і не складний для приготування чай з подрібненого кореня кульбаби. 1 столову ложку кореня залити склянкою (200-250 г) окропу, варити на слабенькому вогні 15 хвилин. Опісля загорнути теплим рушником і настоювати 30 хвилин. Пити вранці та ввечері (за годину до сну) по 1 склянці малими ковтками, не поспішаючи.
Корінь кульбаби для приготування чаю найкраще збирати восени, особливо, коли запасаєтесь ним на зиму. Свіжі, зібрані весною та влітку корені також використовують для приготування чаю, але вони дають менший лікувальний ефект.
Завжди корисний для організму салат з кульбаби. І для його приготування не потрібно надто великих кулінарних здібностей. 100 г листя кульбаби (воно має бути свіже, щойно зірване), 50 г зеленої цибулі, 30 г соняшникової олії. Листя кульбаби витримати в холодній підсоленій воді (2 чайні ложки солі на 1 л води) протягом години, потім дрібно порізати, додати подрібнені петрушку та цибулю. Полити олією і добре перемішати. Сіль, перець, оцет — до смаку. Зверху можна посипати кропом. Смачно і лікує!