Останні новини

Цього я не бачив, та й краще не бачити такого. Болісно стало б на серці, гірко, прикро на душі. Подія дещо нагадує легенду про лелечину вірність, але вона цілком реальна. На жаль, реальна... Ось який епізод зі свого дитинства пригадав і розповів мій дідусь Микола.

...Край поля стояло самотнє високе дерево, на чубку якого звили гніздо лелеки. Щовесни вони прилітали сюди, виводили пташенят, а восени відлітали у вирій. Ні холодні вітри, ні весняні приморозки, ні літнє палюче сонце, ні рясні дощі, ні громовиці не лякали їх. Здавалося, так буде завжди. Завжди сповіщатимуть радісним клекотом при весну, а під осінь сумно ходитимуть по стерні.

Та одного літнього дня, коли ледь не всі мешканці села вийшли в поле працювати, раптово стала наближатися гроза. Чорна густа хмара невпинно затягувала небо. Сонце, наче щезло. Здалеку вже було видно блискавки і чути гуркіт грому. Люди бігцем подалися до села. Тільки добігли до околишніх хат, як вперіщив проливний дощ. Господарі цих хат почали запрошувати людей до себе, щоб перечекати стихію.

(Бувальщина-жарт)

У дворі зустрів свого приятеля-ровесника Василя. Йому, як і мені, 16 років. Приятель гуляв зі своїм чотирирічним братиком Дмитриком.

- Василю, а чого ти такий високий, а я низький? - запитує Дмитрик.

Той не знав, що відповісти, отож, випалив:

- Бо я кашу їм!

- І Маркіян їсть кашу? - вказує на мене Дмитрик. - Він також високий...

- І я їм кашу, - відповідаю хлопчикові.

- Я також їм кашу, але низький, порівняно з вами, - ніяк не може збагнути Дмитрик.

- ?!. - від подиву ми тільки переглянулися з Василем і розвели руками. - Як далі пояснювати?..

- Ми з твоїм братом їмо кашу великою ложкою, - продовжую, - а ти, мабуть, маленькою...

Так “виплуталися” з розмови.

Дмитрик помовчав-помовчав і “по-філософськи” вирішив проблему:

- Ходімо, Василю, додому. Хай мама зварить каші, і я буду їсти великою ложкою...

Маркіян ЛЕХМАН.

Учень Червоноградського НВК СШ-колегіум №3, слухач МАЛіЖу

 Особливо після тривалого посту, коли занадто наситилися м'ясними стравами, відчуваєте важкість у шлунку. У такому випадку , щоб “потахло”, колись у Галичині радили:

- 1 чайну (десертну, залежно від ваги тіла) ложку соку з дрібно натертого хріну (відтиснути через марлю) розбавити у 50 мл теплої, але не гарячої, води. Вживати через 20 хвилин після їди. Максимум - 2-3 рази на день. Не більше!

Застереження: протипоказано при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, інших важких захворюваннях шлунково-кишкового тракту!

ПЕРЕМОГТИ ГРИЖУ

 Трапляється, що у когось під час сильного вітру течуть сльози. Це навіть може спричинити запалення очей. Тоді вранці і ввечері перед сном приймайте таку процедуру:

- Опустіть на 15 секунд обличчя з відкритими очима у воду, температурою +15-17 С. Повторіть це п'ять разів поспіль з інтервалом - 1 хвилина. Обличчя рушником не витирати.

СКОРИСТАЙТЕСЯ СУХОЦВІТОМ БАГНОВИМ

При хронічному гастриті:

- 2 столові ложки подрібненого сухоцвіту багнового залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 2 години. Процідити. Пити по 100 мл 2-3 рази на день. Курс лікування - 21 день. Повторити через 10-12 днів. Максимальний курс лікування - 4 місяці протягом року.

ДЛЯ ХВОРОЇ ПІДШЛУНКОВОЇ

- 1 чайну ложку подрібненої трави перстачу й 1 столову ложку подрібненого насіння кропу залити окропом - 200 мл. Настояти 1 годину у закритому кришкою і закутаному рушником посуді. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день. Курс лікування - 3 місяці. Через кожних 10 днів робити перерву на 2-3 дні.

РЕЦЕПТ ДЛЯ СХУДНЕННЯ

Зайва вага є ознакою порушення обміну речовин в організмі. Тож потрібно його покращити. Для цього:

- Подрібнити кору крушини, корінь кульбаби і насіння кропу (3:1:1). 1 столову ложку суміші залити окропом - 250 мл. Кип'ятити 10 хвилин. Настояти 2 години у закритому кришкою і закутаному рушником посуді. Процідити. Пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день. Курс лікування - місяць. Повторити, якщо необхідно, через місяць.

Поставить на ноги «безнадійних» ревматиків сабельник болотний (рослина справді нагадує шаблю):

- 100 г подрібненої трави залити горілкою - 0,5 л. Настояти 21 день у теплому, але темному місці. Процідити. Пити по 15-20 крапель тричі на день. На ніч перед сном настоянкою натирати хворі суглоби. Курс лікування - 3 місяці.

«СКРИПИТЬ»

Таке приходить з роками. Отож «скрип» у суглобах особливо відчувають старші люди. Є порятунок:

- Сік чорної редьки, сік хріну, сік лимона і мед (1:1:1:1) добре розмішати. Настояти в холодильнику 10-12 днів. Пити по 1-2 чайні ложки тричі на день. Курс лікування - 40 днів. Повторити через такий же період часу.

Не так вже й багато ми знаємо про сусідню з Червоноградом Жовкву - гарне історичне містечко. Принаймні, звідки походить його назва?..

Цитуємо краєзнавця Ярослава Серкіза:

- Почнемо з найпростіших, але помилкових пояснень. Автор «Топонімічного словника України» Микола Янко одним реченням стверджує: «Назва Жовква походить від приналежності його польським магнатам Жолкевським».

Але це не зовсім так. Передусім, не на свою честь, а на честь родинного гнізда Жолкевських гербу Любич назвав поселення його власник Станіслав Жолкевський. За поширеною версією, прибули Жолкевські до цього села як дрібні лицарі з Мазовша наприкінці XVII століття. Проте польський історик, енциклопедист Юліан Бартошевич вважає мазовецьке походження роду легендою і стверджує, що Жолкевські були руськими галицькими шляхтичами.

Залишилося з'ясувати походження топоніма Жовква. Професор Києво-Могилянської Академії Василь Лучик автор «Енциклопедичного словника топомінімв України» констатує, що історична назва Жовква постала за характерною ознакою місцевості. Тут поширена болотяна рослинність жовтого кольору, зокрема калюжниця (у народі - жовте латаття). Подібне пояснення подають і польські історики та лінгвісти.

Ігор ЗАПІСОЦЬКИЙ, Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.