Останні новини
01 жовтня 2024
30 вересня 2024

- Пане Левко, але ж смачні у вас огірочки, хрумкі та ще й всі один в одиного! – хвалю сусіда і дякую за гостинця.

- Це рецепт треба знати, як їх підживляти! – не без гордості відповідає господар.

- То, може, поділитися ним? – хитрувато запитую.

- Залюбки! – погоджується він.

А рецепт доволі простий. Потрібно назбирати піввідра попелу від спалених дров. Бажано з плодових дерев – яблуні, груші, вишні, сливи… Налити по вінця у це ж відро води і поставити на вогонь. Найкраще це робити на відкритому вогні. Помішуючи, кип’ятити 20 хвилин.  Далі саму воду, коли охолоне, злити в окрему посудину, закрити і зберігати в прохолодному місці.

Як тільки огірочки почнуть сходити, злегка поливати водою, навареною на попелі, між рядками. Можна злегка й оприскувати паростки, що відлякуватиме комах-шкідників. Робити це слід кожних 3-4 дні, допоки огірки не зацвітуть. Далі процес підживлення припинити.

Урожай гарантовано!

Тарас ЛЕХМАН

 

м. Червоноград Львівської області

Оздоровчо-лікувальний комплекс «Ровесник» ДП «Львіввугілля» відкрив новий літній сезонз розрахунком на три зміни-заїзди.

Попри те, що заклад надає послуги передусім шахтарям, їхнім сім’ям, ветеранам гірничої галузі, директор «Ровесника» Василь Карвацький і колектив подбали, аби цього літа відпочило та оздоровилось три тисячі дітей не тільки з Червонограда, а й зі Сокальського, Сколівського, Радехівського районів Львівської області і самого Львова, а також з Харківщини, Київщини і Рівного.

Програма кожної зміни-заїзду буде цікавою, насиченою, змістовною. Редакція місцевої газети «Гірник» підготувала для гостей спеціальний ознайомлювальний випуск.

Особлива увага у «Ровеснику» - дітям-інвалідам.

Тарас ЛЕХМАН, журналіст

м. ЧервоноградЛьвівської області

Перша субота перед свято Дмитра - особлива, вона пов'язана з осінніми поминаннями померлих. У народі її називають Дмитрова, Переддмитрова, Поминальна або Родинна субота. Зустрічаються й інші назви.

Поминають померлих спочатку у церкві на Службі Божій і під час відправи парастасу. Це - найважливіше! Опісля, якщо випадає слушна нагода (але не всім, скажімо, доведеться довго добиратися до місця поховання родичів, друзів...), то неодмінно відвідують кладовище. І лише потім удома поминають за обіднім столом.

Колись дотримувалися правила: такий обід мав відбуватися пізніше, ніж завжди, після полудня або надвечір. За обідом в окремий посуд відкладали по ложці страв, наливали у миску води, все це ставили на ніч на покуття, залишали чистий рушник, щоб душі небіжчиків могли вмитися та пообідати. Такої традиції дотримуються і на Святвечір.

Існує повір'я: у цю ніч на кладовищі можна побачити тіні померлих, які встають з могил, аби піти до своїх родичів та перевірити, чи належно поминають їх...

Утім, яких би тільки поминальних народних традицій люди не дотримувалися, Церква наголошує: основа поминання - щира молитва!

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.