- Пане Левко, але ж смачні у вас огірочки, хрумкі та ще й всі один в одиного! – хвалю сусіда і дякую за гостинця.
- Це рецепт треба знати, як їх підживляти! – не без гордості відповідає господар.
- То, може, поділитися ним? – хитрувато запитую.
- Залюбки! – погоджується він.
А рецепт доволі простий. Потрібно назбирати піввідра попелу від спалених дров. Бажано з плодових дерев – яблуні, груші, вишні, сливи… Налити по вінця у це ж відро води і поставити на вогонь. Найкраще це робити на відкритому вогні. Помішуючи, кип’ятити 20 хвилин. Далі саму воду, коли охолоне, злити в окрему посудину, закрити і зберігати в прохолодному місці.
Як тільки огірочки почнуть сходити, злегка поливати водою, навареною на попелі, між рядками. Можна злегка й оприскувати паростки, що відлякуватиме комах-шкідників. Робити це слід кожних 3-4 дні, допоки огірки не зацвітуть. Далі процес підживлення припинити.
Урожай гарантовано!
Тарас ЛЕХМАН
м. Червоноград Львівської області