Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

 

 

21 листопада — велике церковне свято на честь «ангельських ликів чиноначальника», «трисонячного божества представника», одного із семи архангелів, що керує ангелами Неба, «архістратига Сили Господньої» Михаїла. До речі, Михаїл у перекладі - «хто як Бог», «хто рівний з Богом».

Святкування дня Михаїла, або ж у народі - Михайла, започатковано у IV столітті. Свято отримало назву Собору, бо має на увазі всі безплотні, безтілесні сили - ангелів дев'яти чинів. Воно пов'язане з уявленням про боротьбу вірних Богові ангелів на чолі з Михаїлом - архангелом проти повсталих під проводом Люцифера заздрісних ангелів, а також про майбутній переможний бій з дияволом і силами зла.

В іконописі зображення Михаїла має доволі характерні (специфічні) риси: він топче ногами Люцифера, тримає зелену фінікову гілку в лівій руці, а у правій - спис з болою корогвою (колір святості і чистоти), витканою червоним хрестом. А ще зображають святого з мечем і щитом у руках. Є й інші іконописні версії.

Існують народні прислів'я:

- З Михайлового дня зима не стоїть.

- З Михайлового дня зима морози кує.

- Якщо на Михайла відлига, то й зима буде з відлигами.

 

 

 

 

 

15 листопада християни східного обряду вшановують святих християнських духівників та проповідників Акиндина і Пигасія.

Вони навертали язичників до правдивої християнської віри, проповідували вчення Ісуса Христа, за що 330 року були страчені за наказом перського царя Сапора, жорстокого переслідувача християн.

У народному побуті українців це свято має свої особливості спостережень за довкіллям, які насамперед пов'язані зі сезонними змінами у природі. Неважко запримітити, що день уже помітно коротшає, а ночі чимраз прибуває. Тому кажуть: «Пигасій сонце гасить», бо якщо, навіть, і видасться сонячний день, то все ж він таки холодний і короткий.

Інші спостереження:

- З дня Пигасія зима дихає в обличчя і щипає за носа та вуха.

- З Пигасія сутінки і присмерки року.

- З Пигасія день квапиться, бо ніч на п'яти наступає.

- Сильний вітер на Пигасія - в останню декаду листопада буде вітряно.

- Хмарність при похмурій погоді увечері зменшується, вітер стихає, видимість покращується - до приморозків.

- Тхори і куниці достроково змінили літнє хутро на зимове (вилиняли) - до ранньої зими.

- Шишки на ялині внизу дерева рясні - зимові морози будуть ранні; а якщо рясні вгорі, то зима буде коротка.

 

 

 

 

Свято Осінніх Кузьми і Дем'яна припадає на 14 листопада, але молодь готувалася до нього заздалегідь.

В окремих регіонах України (насамперед ідеться про ті, де рясно ростуть виноградники - Південь України, Закарпаття) до цього свята мали ретельно висушити родзинки, перебрати їх, посортувати. Увечері на Кузьминки (так називали зустріч Осінніх Кузьми і Дем'яна) дівчата готували з них узвар; неодмінно пекли кури у печі і також злегка начиняли родзинками. Не часто, але, яе десерт, могла бути рисова каша з тими ж родзинками. Запрошували і частували парубків.

Усе дійство відбувалося у когось у хаті, яку молодь винаймала винаймала для своїх розваг у старших самотніх людей, бо тоді і старшим людям веселіше, та й молодь допоможе їм по господарству.

Чимало етнографів вважає, що такі гуляння знаменували початок зимових вечорниць, допоки не настав Пилипівський піст (з 28 листопада по 6 січня), з певними строгими обмеженнями щодо гучних забав. Але й під час Пилипівки дівчата і парубки вишукували всілякої нагоди, аби повеселитися - ніч на Катерини, ніч на Андрія, свята Варвари, Сави, Миколая...

 

 

 

 

10 листопада вшановують Святу Параскеву-П'ятницю, яку у народі ще називають  Порошихою, бо цієї пори може випасти пороша.

З п'ятницею пов'язано чимало народних вірувань, які значною мірою формувалися під впливом церкви. Наприклад, у п'ятницю слід постити; до Великої п'ятниці Страсного тижня належить спомин про страждання та смерть Ісуса Христа; широковідомі й апокрифічні перекази про дванадцять п'ятниць.

В Україні серед «старих дів» існував звичай «тримати п'ятницю». В його основі - не виконувати домашні роботи, насамперед ткати.

Християнський переказ про Святу дівицю Параскеву-П'ятницю накладається на давніші повір'я, пов'язані з культом язичницького жіночого божества Мокоші. Тому обмеження, які цього дня стосувалися ткацтва, прядіння, не випадкові. Була й персоніфікація п'ятниці (дня) в образі Святої Параскеви-П'ятниці. Вірили, що вночі вона може з'явитися до жінок, які пряли чи ткали цього дня, кидати їм у вікно веретена і, погрожуючи, наказувати далі прясти.

Також відомі забобони випікати хліб у п'ятницю, бо «з того хліба кров тече», «жаба плигне на голову і з тією жабою помреш».

Але в цілому цей день мав позитивне значення. Він вважався чистим, легким на почин усякої чоловічої роботи, у п'ятницю добре орати, сіяти жито, пшеницю, овес...

 

 

 

 

8 листопада — день пам'яті Святого Димитрія Солунського (або ж Дмитра), з яким у народному побуті українців пов'язано багато синоптичних спостережень, прогностичних прикмет, а також селяни планували завершити до свята деякі господарські роботи. Адже вони завжди жили і живуть за “розміреним ритмом”.

Добрі господарі до Дмитра ховають зимові яблука у стіжки соломи. Так вони довго зберігаються, не псуються. До Дмитра потрібно облаштувати кіпці з картоплею, буряками та іншою городиною. А для тих плодів, які зберігаються у льосі, приготувати оберемки соломи, щоб, у випадку міцних морозів, накрити їх.

Жартували: «Після Дмитра не шукай борсукового жиру». Це нагадування про те, що до тієї пори борсуки залягли у норах на зиму. А якщо борсук ще гуляє, то зима запізниться.

У народі кажуть:

- Відлига на Дмитра - зима буде мокра, але тепла.

- День на Дмитра без снігу - зими ще не буде, «не хутко прийде».

- Дмитро без снігу - весна пізня.

- Якщо Дмитро одягнув біле хутро (випав щільний сніг) - снігопади невдовзі відновляться.

- Мороз на Дмитра - морози будуть взимку.

- На Дмитра курка з калюжі води нап'ється - зима може бути без снігу, а літо буде без хліба.

- Якщо на Дмитра дорога санна - таким буде і Михайло (21 листопада).

- Дмитро білі коні запрягає, а Михайло допрягає.

- Дмитро з кіньми, а Михайло зі саньми.

- Ознака тривалої зими, якщо Дмитро скував льодом водойми.

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.