Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, ВІД ЛИХОГО ЗАХИЩАЙ!

Напередодні 19 грудня до дітей (почасти і до дорослих) має завітати Святий Миколай, покласти під подушки чи у чобітки “миколайчики”. Вранці прокидаємось, а там — солодкі гостинці лежать, іграшки, книги, новенький модний одяг, про який так мріяли...

Носить він подарунки уночі, та так, щоб ніхто не знав і не бачив, бо творить добро не на показ, а для того, щоб люди тішилися гарною несподіванкою. Тому його ще називають Дивотворцем, Чудотворцем. Серед дитячих подарунків від Святого Отця Миколая часто зустрічаємо іграшкових звіряток. Не дивно, адже він є охоронцем усіх тварин, добре розуміє їхню мову і вміє спілкуватися з ними. Тож і дітей вчить любити все живе, та, насамперед, любити Бога, батьків, рідну землю...

До обов'язків Святого Миколая також входить оберігати людей від стихійних лих, передусім на воді. Саме тому його особливо шанують моряки, рибалки. Вони, вирушаючи у моря-океани, на глибокі водойми за промислом, беруть зі собою ікону святого.

З давніх давен українці вірили в особливу силу Чудотворця. Ще у XVI-XVII століттях українські козаки ревно молилися до святого перед тим, як вирушати у далекі морські (і не тільки морські) походи. Пізніше у багатьох приморських містах з метою захисту мореплавців будували поблизу портів храми на честь Отця Миколая-Чудотворця.

Своїм покровителем вважають його і водії, а тому часто побачимо в авто ікону святого. Знахарі упевнені (та й церква наполягає на цьому), що щира молитва до Чудотворця може зцілити від багатьох недуг (навіть, здавалося б, невиліковних), так що й ліків не потрібно. Головне — молитися з вірою! Зрештою, в Україні є чимало чудотворних ікон із зображенням Святого Отця Миколая.

За церковними приписами щодо Різдвяного посту, то на свято Миколая можна їсти рибні страви (незалежно від того, на який день воно припадає), але після свята піст має стати ще суворішим, рибу дозволяється їсти лише в неділю. Після свята Миколая в Україні молодь кожного вечора збиралася на вечорниці, але без гучних забав. Веселитися будемо після Різдва Христового!

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.