ДРУГИЙ ХЛІБ

 

23 серпня – свято Іринея Люкдунського, церковного письменника, єпископа Ліонського, оборонця християнської віри. Помер приблизно 202 року.

За народним аграрним календарем українців, з цього дня селяни починали копати картоплю на зиму. Насамперед ідеться про ті регіони, де піщані грунти. Адже там і раніше садять картоплю (навіть наприкінці березня – на початку квітня). Бо достеменно відомо, якщо на таких грунтах раніше не почадити, то нічого путнього не виросте. Та ще й посуха, або надмірні дощі можуть зіпсувати врожай. Зазвичай, картоплю масово копають у вересні.

Картопля для нас – відносно новий овоч. З’явився три століття тому. Але кмітливий український народ доволі швидко з’ясував її смакові якості, ситність та ще й лікувальні властивості, зокрема, картопляного соку. Тому називаємо картоплю «другим хлібом». Має вона і регіональні (діалектичні) назви – бараболя, бульба, бандурка, картоха, мандибурка…

У народі кажуть:

-Якщо вродило багато картоплі, то зима вже може бути холодною, зате не буде голодною

-Багатий врожай картоплі – на холодну зиму.

-Нема хліба, тоді їж картоплю!

-Ні дня без картоплі, як і без хліба…

-Картопля – половина хліба.

-Їмо бараболі і не клянем долі…

-Бандурки печені – ми на то навчені…

-Не хизуйся цвітом картоплі, а тим, що вродить.

-Де картопля – там і жук…

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.