У першій половині серпня настає так званий «сливовий сезон». Господарям додалося приємних клопотів: приготувати на зиму варення, джеми, компоти зі слив, засушити плоди (з них смачний і корисний узвар); а ще готувати вина, настоянки, наливки – не так для веселощів, як на ліки. Кращі плоди запасали для спасівського кошика.
Селяни ретельно спостерігали: чи добре і впору налилися сливи, належно дозріли, бо тоді осінь буде щедрою на іншу садовину.
Сливи, виявляється, добрі прогностики. Народні прикмети:
-Якщо багато гнилих слив, то осінь буде мокрою.
-Багато сухих (спечених на сонці) слив – на теплу осінь, але з поганим урожаєм садовини.
-Рано дозріли сливи, падають на землю – на ранню зиму.
-Багато вродило слив – мало вродить картоплі. (І навпаки).
-На сливах пізно жовтіє листя – зима не буде квапитися в гості.
-Листя зі слив опадає рано – чекай ранньої зими.
Тарас ЛЕХМАН