Останні новини
17 березня 2024
17 березня 2024

СВЯТО ВЕРБИ

 

За тиждень до Великодня святкуємо Вербну неділю. За церковним календарем - Вхід Господній до Єрусалиму.

Згідно зі Священним Писанням, у цей день Ісус Христос в'їхав до Єрусалиму на ослику. Його прибуття дуже широко, святково, урочисто віталося людьми. Всі раділи, співали пісні, торкалися Спасителя пальмовими гілками, що було виявом неабиякої поваги. Звідси в Україні зародився звичай у Вербну (Квітну) неділю використовувати гілки верби. Ці дерева ототожнюються з пальмами. Тим паче, що верба розквітає однією з перших.

Але Вербна неділя не тільки урочисте і світле свято. Попри радість, цей день сповитий і смутком. Адже більшість з тих, хто вітав Ісуса Христа при вході у Єрусалим, уже через кілька днів зрікався Його, кричав: «Розіпни!».

У Вербну неділю у церквах проводиться особливе Богослужіння. Люди йдуть до храму, щоб освятити вербові гілочки. Після того, як вербові гілочки освятять, за традицією треба торкнутися ними один одного зі словами:

- Не я б'ю, верба б'є.

Віднині за тиждень - Великдень!

Годиться усім побажати здоров'я і достатку. Таким чином українці вітають один одного зі святом і нагадують про наближення Світлого Христового Воскресіння.

У цей день необхідно відкинути всі злі помисли, ревно молитися, думати про Бога, очистити свою душу від усякої скверни і таким чином підготуватися до Великодня.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.