Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЗРІВНЯЛИСЯ НІЧ І ДЕНЬ

 

22 березня - свято пам'яті Сорока Севастійських мучеників. А за астрономічним календарем - весняне рівнодення, коли зрівнюються у часі ніч і день.

- Після Сорока святих ніч відступить, а день наступить, - кажуть у народі.

У дохристиянські часи цієї пори наші предки вітали народження весняного сонця, настання весни, оновлення природи, святкували перемогу світла над пітьмою. До нашого часу збереглися лишень обряди зустрічі птахів, які вже масово повертаються з вирію і приносять на крилах весну. Раділи появі журавлів, лелек, диких гусей, качок..., пташиним голосам, що линуть з неба. Побачивши у небі дику гуску чи качку, підкидали вверх соломинку і примовляли:

- Це тобі, пташко, на гніздечко!..

Граки прилітають першими і до цього часу вже звили гнізда. Їхній гамір також веселить.

Цікаве обрядове дійство - зустріч жайворонків. Напередодні матері пекли для дітей особливе печиво у вигляді жайворонків, а малеча йшла з ним у поле зустрічати пташок.

Дівчата ховалися в очереті на березі водойми, імітували голос дикої качки, щоб почути селезня. Дівчина, яка почула цей голос та ще й побачила селезня, мала невдовзі вийти заміж. Принаймні, вірила у таке. Якщо селезень був молодий, то й суджений дівчини буде молодий парубок, а якщо старий, то слід чекати на підстаркуватого нареченого.

Добра ознака, коли дівчина побачила, як синичка в'є гніздечко, чи як ворона кладе сорок прутиків між гіллям, бо будує своє гніздо. Взагалі, на Сорок святих усіх пернатих вважають іменинниками. Їх не можна тривожити, турбувати.

...Здавалося б, весна вже мала прийти, вступити у свої права. Однак погода може змінюватися.

Народні прикмети:

- На Сорок святих буває сорок лопат снігу.

- Якщо на Сорок святих мороз, то ще може бути сорок морозів.

- Тепло на Сорок святих - будуть теплими квітень і травень.

- Яка погода на Сорок святих - такою буде у Петрівку.

- Коли хмарно і відлига - скоро можна сіяти ярові.

- Швидко тане сніг - до бурхливої повені і буйних трав.

- Дружно. масово прилітають пернаті - весна буде дружною.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.