Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЗИМИ ПОЛОВИЦЯ

 

15 лютого — велике церковне свято Стрітення Господнього. Воно завжди відзначається на сороковий день після Різдва Христового. Історія свята розповідає про те, як Богородиця Марія й Обручник Йосип принесли Ісусика у храм на посвяту Богові. Праведний старець Симеон і пророчиця Анна упізнали у Ньому Месію.

За народним календарем, давніми, ще язичницькими, переказами та легендами, Стрітення символізує зустріч Зими і Весни (Літа). Воно також отримало назви - Зимобор, Громниця.

Неодмінним атрибутом Стрітення є освячення у церквах свічок, які називають «громничками». Така свічка завжди стояла на покуті під іконами. Її запалювали під час грози, блискавки, щоб стихія вщухла і не накоїла лиха. Також давали у руки помираючому.

Особливо сильною, помічною вважалася та свічка, яку дванадцять разів (щороку) поспіль святили на Стрітення у дванадцяти церквах.

Колись господар мав за «обов'язок» виготовити стрітенську свічку власноруч, з натурального воску, а не з фабричного парафіну. Звісно, не кожен господар мав пасіку, отож цим промислом займалися бджільники, не «за так».  Для монастирів, де були на господарстві пасіки, виготовлення і розпродаж стрітенських воскових свічок приносило чималий прибуток.

У цей день у храмах святять і воду. Вважається, що за своєю чудодійною силою вона майже не поступається йорданській. Нею пасічники окроплювали вулики, коли бджоли «йшли зимувати», а також у день Теплого Олекси (30 березня), коли бджоли мали вилітати з вуликів. Щоправда, додавали до стрітенської і йорданської води.

Свято Стрітення породило чимало прикмет та прислів'їв:

- На Стрітення з дахів тече - зима ще довго проволоче.

- Півень на Стрітення нап'ється водиці, то віл на Юрія (6 травня) наїсться травиці.

- Відлига на Стрітення - жди пізньої весни і бережи пашу та хліб, бо в поле виїдеш нескоро.

- Як на Стрітення відлига - буде ще довга зима.

- Мороз на Стрітення обіцяє скору весну.

- На Громницю падає сніг - весна буде дощовою, тривалою; заметіль - весна буде пізня й холодна.

- Ведмідь на Громницю «буду» свою або руйнує, або наново будує і лягає спати до весни.

- Громниця - ще не весна.

- На Громницю маєш зими половицю (половину).

- Як на Громницю день ясний, то буде льон прекрасний.

- Як на Стрітення сонце ясне буде, то більше ніж перед тим снігу випаде всюди.

Тарас ЛЕХМАН

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.