Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЧЕРПАТИ ВОДУ ЛОЖКОЮ

 

25 грудня — свято Спиридона. Католики у цей день святкують Різдво Христове. Православні і греко-католики щойно готуються до Різдвяних свят, білять хати, колють поросят, відвідують передріздвяні ярмарки, аби придбати обнову - дещо з одягу, дещо із взуття, купити подарунки.

У народі Святого Спиридона називають Сонцеворотом. Хоч ще й непомітно, але ніч уже чимраз коротшає, сонце наближається до літа, але зима повертає на морози. Будуть вони дошкульними!

Поганою ознакою вважалося, якщо у цей день відлига. Рік тоді буде неврожайним, літо видасться з частими грозами, вимокне хліб.

Якщо й справді була відлига на Спиридона-Сонцеворота, то батьки просили дітей виходити на подвір'я, вулицю і черпати дерев'яними (!) ложками воду з калюж, які утворилися від талого снігу, зливати її у відра (дерев'яні цебрики), а потім носити до ріки і виливати у водойму. Вірили, що від такого дійства має статися весняна повінь, залити луки. Адже чим більше води - тим більше буде трави...

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.