Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

РІЗДВЯНИЙ ПІСТ

 

 

28 листопада — початок Різдвяного посту, останнього у році, тривалість якого становить сорок днів. Закінчується він 6 січня.

Оскільки напередодні посту (27 листопада) припадає день пам'яті Святого апостола Пилипа, то у народі він отримав назву Пилипівка, Пилипів піст.

Його мета - духовне очищення людини, покаяння через молитву, щоб з чистим серцем і душею зустріти Різдво Христове, привітати народжене Дитя Боже - Ісуса. Тільки після цієї події ми називаємо Пречисту Діву Марію - Богоматір'ю, Богородицею. Отож, Різдвяний піст - це не лише тілесне очищення, яке полягає у відмові від їжі тваринного походження, молочних продуктів, яєць, а й робота над своєю духовністю. За сорокаденний період людина має стати на шлях добра, співчуття та гуманізму, відмовитися від багатьох звичних земних потреб. Тільки так можна відчути всю радість свята Різдва Христового, одного з найбільших і найвеличніших у церковній традиції.

В останній день посту у храмах відправляють урочисту Літургію, після якої християни збираються родинами у домівках на Святий Вечір. Традиційно до цього дня господині прикрашають стіл і житло різдвяними віночками, свічками, готують дванадцять страв, усі вітають народження Спасителя колядками та різдвяними піснями.

Радість і затишок панують у домі.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.