Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

НАЛЯКАЄ МОРОЗОМ

 

27 вересня християни східного обряду відзначають свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, одне з двонадесятих головних свят Східної Церкви.

У цей день вірні вшановують пам'ять віднайдення Хреста Господнього, яке відбулося, згідно церковних історичних джерел, у 326 році в Єрусалимі біля гори Голгофа - місця Розп'яття Ісуса Христа. Після страти Сина Божого язичники намагалися всіма способами стерти з пам'яті людської спогади про цю подію. Навіть засипали Голгофу і Гріб Господній, а на їх місці збудували язичницький храм з кам'яними ідолами.

Все змінилося аж через 300 років, за часів правління візантійського імператора Костянтина Великого. Втім, найбільша святиня християнства була знайдена не ним, а його матір'ю імператрицею Єленою (Оленою).

Згодом створили ікону Воздвиження Чесного Хреста, яка стала чудотворною. Щира молитва до неї допомагає позбутися безпліддя, невиліковних онкологічних хвороб.

Народні прикмети дня:

- Воздвиження до зими ближиться.

- Воздвиження може налякати морозом.

- Якщо на Воздвиження дме північний вітер, то літо буде теплим.

- Заморозки зранку - до ранньої зими.

- Якщо погода ясна і тепла, то холоди настануть нескоро.

- Різко похолодало - весна буде ранньою.

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.