Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ОПІКУН СИРІТ

 

15 вересня — день вшанування Царгородського Патріарха, преподобного Івана Посника, щирого опікуна сиріт і скривджених. Він помер приблизно 595 року.

Колись, за настановами старших, діти-сироти у цей день мали неодмінно ревно молитися до Івана Посника, бо т ой «замінить» їм батьків, прийде до діточок уві сні і дасть їм добрі духовні настанови на майбутнє, або згодом пошле тих людей, які заопікуються ними, сиротами. Головне - вірити і сподіватися на краще!

Настанови настановами, але цього дня небайдужі люди (ідеться не тільки про родичів, свояків, хресних батьків...) частували дітей-сиріт гостинцями, запрошували на обіди, дарували одяг, взуття, дехто міг покласти у дитячу жебрацьку торбинку копійчину. Насправді ж, так потрібно чинити повсякчас.

За фенологічними спостереженнями, з Івана Посника починається «старе бабине літо», яке триває до Різдва Пресвятої Богородиці (21 вересня). Щоправда, деякі етнографічні джерела стверджують: «старе бабине літо» починається днем раніше, у свято Семена, Симеона Стовпника (14 вересня). Однак:

- Якщо протягом цього періоду падають дощі, то жовтень може бути дощовим.

- Сухе «старе бабине літо» - зима видасться з морозами.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.