Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЗЛИЙ ОНУФРІЙ

 

 

Літо вже у розпалі. Жаркі спекотні дні. Минув час літнього сонцестояння. Але ночі ще короткі, навіть доволі теплі. Та враз настало різке похолодання. Воно не буде тривалим, однак, погодьтесь, неприємно... Таку різку зміну погоди часто пов'язують зі святом Онуфрія (у народі - Онопрія) - 25 червня.

Переповідають: уже красуються пшеничні лани, а поміж колоссям палають червоні маки, буяє вся рослинність, повсюди квітнуть різнобарвні квіти. Тільки Онопрій чомусь цьому злиться, хоче все заморозити. Тому в народі його часто називали вовкулакою. Однак літнє сонце, яке досягло свого епогею, подолає цю злу силу.

За народними переказами, Онопрій доводиться свояком Морозу, хитрощами та підступністю перебрав від нього деякі навички, наприклад, морозити, покривати льодом усе живе, дмухати холодом. Мороз злиться на Онопрія, що той втручається не у свої, а його (Мороза) справи, та ще й злодій. Тож може вдарити Онопрія обухом сокири по голові, щоб той принишк, не розперізувався. Побутують й інші легенди про Онопрія.

На Онопрія дівчата в обідню пору вирушали на околиці сіл, щоб зібрати букети з польових та лугових квітів і прибрати ними хатні образи. Деякі квіти (зокрема польові маки) заплітали в коси, щоб голови не боліли. Маковими пелюстками натирали обличчя, щоб не сходив рум'янець на щоках. Справжня народна косметика!

Народні прикмети:

- На Онуфрія дощ - сінокіс буде мокрий.

- На Онуфрія роса - на великий врожай хліба (і навпаки).

Колись на Онуфрія селяни не косили трави...

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.