Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

НА КРИЛАХ ВЕСНИ


9 березня — свято Першого та Другого віднайдення Голови Івана Хрестителя, або ж Обретіння.
У народній традиції з цим днем пов'язують повернення птахів з вирію, радо їх вітають і кажуть, що це сам Іван Хреститель повертає пернатих додому.
Спочатку прилітають граки. Земля ще вкрита снігом, а вони вже тут як тут. Всідаються на деревах і зчиняють несамовитий галас. Траплялося, що у теплі зими їх бачили наприкінці січня - у лютому... За ними слідують жайворонки. Зустрічати їх у полі - це дитяча справа і забава. Разом з жайворонками повертаються ремези. Ці пташки першими беруться будувати гнізда, коли інші пернаті ще в дорозі до рідної землі.
Про прихід весни сповістить приліт диких качок, гусей, журавлів. Молодь з цього приводу навіть справляла забави. Наприклад, побачивши на водоймі селезня, дівчина ховалася на березі в очереті й імітувала голос качки. Якщо селезень озветься до неї, то й парубок не забариться.
Та найбільше очікують повернення лелек. (Повертаються вони здебільшого після 19 березня). Дбайливі господарі влаштовують для них зі старих коліс, дерев'яних хрестовин зручні площадки для гнізд. З лелеками пов'язують чимало повір'їв. Окремі з них:
- Якщо біля вашої господи оселилися лелеки, тоді у сім'ї може бути поповнення. Це вони (лелеки) діточок приносять...
- Дівчина, коли вперше весною побачила лелеку, що ходить по землі, то сумувала. Бо же буде ходити у дівках. А ось пара лелек у небі чи у гнізді віщує шлюб.
Старші люди по-своєму міркували:
- Якщо побачать лелеку у небі, то й самі будуть літати, будуть здоровими. Гірше, коли лелека ходить по землі чи сидить самотнім у гнізді.
Народні прикмети:
- Прилітають лелеки - приносять тимчасове похолодання.
- Після повернення лелеки літають високо у небі - до тепла.
- Лелеки повертаються великими зграями - до теплої весни.
- На Обретіння випав сніг - Благовіщення і Великдень можуть бути холодними.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.