Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

МОРОЗИ НА ІГНАТІЯ


11 лютого - свято Перенесення мощей з Риму до Антіохії Преподобного Ігнатія Богоносця. Він загинув мученицькою смертю за Христову Віру у II столітті. У народі з цим днем пов'язують  такі прикмети:
- Якщо у лютому на Ігнатія Богоносця (його ще вшановують 2 січня, у день мученицької смерті достойника) міцні морози, то на Власа (24 лютого) буде відлига. І навпаки.
- Ігнатій переносить погоду з зими на весну (літо).
- Хмари нечасті - буде ясно, але холодно.
- Стовп над місяцем - до сильного морозу.
- У ніч на Ігнатія зірки «падають» з неба - до снігу; мерехтять - настануть похолодання аж до Стрітення.
- Відлуння чути далеко (особливо у лісі) - морози полютішають.
- Якщо на Ігнатія погода нестійка, мінлива, то на Трьох Святих (наступного дня, 12 лютого) Василій замете, Григорій розмете, а Іван розтопить..
Свято Перенесення мощей Ігнатія Богоносця знаменувало ще й    підготовку до дня Трьох Святителів - Отців Церкви. Адже потрібно вшанувати іменинників - Василів, Григоріїв, Іванів, Василин, Іванок.., привітати їх, запросити гостей чи піти у гості з подарунками.
У багатьох містах і селах готувалися до храмових свят. В Україні чимало церков збудовано та освячено на честь Василія Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого, або ж Трьох Святителів.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.