Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

РАНО-ВРАНЦІ НА ЙОРДАНІ...

 

 

Різдвяні святки тривають аж до Богоявлення Господнього (19 січня), яке в народі називають Йорданом, Водохрещем. Увесь цей час від Різдва Христового до Водохреща нічого не можна було робити, лише ходити в гості, колядувати. Щоправда, жінкам дозволялось тільки готуватись до прядіння конопель - микати мички.

Слово Йордан (Ордань) виникло у найдавніші часи і означало - надання воді сонячної сили. У східних слов'ян-язичників свято відзначалось на честь богині води Дани. Від давніх звичаїв предків українців збереглось особливе ставлення до води саме у цей день.

За традицією на Йордан на водоймах вирубували хрест з криги, фарбували у червоний колір буряковим соком, прикрашали гілками ялини, сосни, смереки, сухими квітами. Потім священик освячував воду в ополонці, або в громадських криницях, ночвах на церковному подвір'ї. Після освяти воду несли додому. Батько, як найстарший у сім'ї, окроплював цією водою усіх домочадців, хату, господарство, пасіку, домашніх тварин.

Хлопці на Водохрещу мали почесне і важливе завдання - вони малювали крейдою або глиною хрести на дверях хат, хлівів, на парканах. Ці хрести не можна було витирати, і якщо не змивали їх дощі, вони зберігались до наступного Водохреща. Дівчата витинали хрестики з білого паперу, виготовляли їх зі соломинок і чіпляли на вікна. Замість клею використовували білок яйця.

Цього дня старші ходили один до одного в гості, пригощались голодною кутею, яка залишалась з Надвечір'я Богоявлення Господнього (18 січня), пирогами та іншими стравами. Молодь збиралася на свої забави: найсміливіші парубки купались в ополонках, дівчата щедрували, співали йорданські колядки. Зокрема:

- Рано-вранці на Йордані

Дали Йому ім'я Ісус...

Після Водохреща, за багатовіковими народними синоптичними спостереженнями, починається відносне послаблення морозів, оскільки минула половина зими. Вдень стає тепліше. Морози здебільшого можуть дошкуляти вночі. Але рік на рік не випадає...

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.