Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ЗАВЕРШЕННЯ СЕЗОНУ

 

 

Початок листопада знаменується завершенням “пастушого сезону”. Це обрядове дійство почасти набувало магічного характеру.

Поширена народна приказка говорить: «По Покрові - по корові (по теплові)». Але коли зберігається тепла погода, не випав сніг, не вдарили перші морози, то корів виганяли на пасовисько і після Покрови. Враховували і такий фактор: чи вдосталь заготовлено сіна, соломи, буряків, інших кормів. Все ж перед святом Дмитра (8 листопада) випас завершували. Навіть робили це напередодні Переддмитрової суботи (першої перед святом). Вона вважається поминальною, тому час потрібно присвятити молитві у храмі, «провідуванню» на цвинтарі померлих рідних, родичів, свояків, друзів. Поминали їх й удома за обіднім столом. Але перед тим до Переддмитрової суботи потрібно було належно приготуватися: приступити до сповіді і Святого Причастя, впорядкували могили тощо. Так велить добра християнська традиція!

На саме свято Дмитра господарі розраховувалися з пастухами, яких винаймали на сезон. Якщо врахувати, що пастухами частенько були діти, то крім копійчин давали їхзм нове взуття, кожуха, свитину чи ще щось з одягу, частували солодощами (як правило, домашньою випічкою). Не віддячити належно малим пастухам вважалося великим гріхом. Такі непорядні господарі піддавалися громадському осуду. Могли й не пустити до церкви.

У Карпатах тієї пори вже приганяли з далеких полонин овець. Не дивно! У горах завжди ранні сніги. І тут господарі віддячували пастухам (чабанам). Лічили приплід тварин, а, бувало, й втрати. Та таки пастухів зустрічали урочисто всім селом, запалювали ватри, гули у трембіти, накривали щедрий стіл, нехай, навіть, з невибагливих страв, бажали здоров'я, запитували, чи будуть і наступного сезону випасати овець, домовлялися про плату. За обіднім столом поминали насамперед тих пастухів, як десь колись не повернулися з полонин.

Розрахунок за працю також мали здійснити до свята Дмитра. Інколи «платили» вівцями. Адже у пастухи часто наймалися ті, хто не мав своїх овець, або їх було обмаль.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.