Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЯБЛУКА НА СТОЛІ...

 

 

19 серпня — християни східного обряду святкують Преображення Господнє

Це релігійне свято відзначається на спомин про велику подію у житті Ісуса Христа, яка описана в Євангеліях: таємниче перетворення Месії на очах найближчих учнів під час молитви на горі Фавор, коли Він показав свій божественний лик і сяйво білого одягу, щоб вони усвідомили його божественне походження, сенс місії, значимість нової віри, яку Він несе.

Свято Преображення Господнього почало відзначатися Церквою у Палестині у IV столітті.

В українській народній традиції воно називається Другим, або Яблучним Спасом. Це одне з найбільших хліборобських свят, що символізує  закінчення жнив та завершення фенологічного літа. Його ще називають святом урожаю. В цей день у церквах святять яблука, груші, сливи, виноград, мед і обжинкові вінки або жмут колосся пшениці і жита.

До свята Преображення Господнього християни проводили особливий обряд початку нової посівної, осінньої сівби озимих. Священик на полі окроплював зорану землю свяченою водою. Господар, у свою чергу, кидав на ниву хлібні зерна.

З цього дня матерям, які втратили дітей (ідеться про маленьких діточок), вже дозволялося їсти садовину, але тільки після її освячення у церкві, пити компоти, узвар з неї.

З давніх давен українці дотримуються традиції: у свято Яблучного Спаса готувати різну їжу з яблук - випічки, компоти, варення... Та найсмачніше, звісно, свіже яблуко, і найкорисніше!

Хоча це свято припадає на суворий Успенський піст (він прирівнюється до Великого посту), проте цього дня дозволяється трішечки спожити плодово-ягідного вина.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.