Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ДИТЯЧІ РОЗВАГИ

 

 

Ранньою весною діти мали свої розваги, які водночас були спрямовані на допомогу старшим, привчали дітей до праці, до послуху...

Насамперед діти заготовляли березовий сік — цілющий напій. Робили це не без допомоги старших. Також акуратно зрізали молоді березові бруньки, з яких їхні дідусі, бабусі, батьки готували ліки. Зрізані молоді гілочки йшли на віники.

Не менш важливим було піти у ліс і збирати весняний первоцвіт, підсніжники, проліски. Робили це акуратно, обачно, щоб «залишити на потім, на наступну весну». Адже ці рослини широко використовувалися у народній медицині. І тут уважно прислуховувалися до настанов старших, їхніх порад, переймали досвід. Звісно, встигали позабавлятися, поспівати веснянок та гаївок.

Раділо дитяче серце, коли зацвів барвінок. Ця квітка символізує дитинство. За сприятливої погоди барвінок може заквітнути у березні, хоча, зазвичай, цвіте у квітні. З хрещатого барвінку дорослі теж готували ліки. Щоправда, його зелені листочки можна брати навіть узимку з-під снігу. Але найбільше цілющих властивостей рослина набуває саме у часі цвітіння.

Не обходилася без дитячої участі зустріч весни, обряди якої часто імітували хліборобську працю. А весна сівба - поготів. Вважали, якщо дитина кине у ріллю бодай жменьку зерна, то воно неодмінно проросте і дасть добрий урожай. Адже дитяча долоня - чиста, щаслива, а душа - безгрішна. Господь послухає дитину! Так само садили деревця.

Отож, діти поєднували приємне і корисне. Не без цього, щоб дорослі не віддячили їм солодкими гостинцями, іграшками, які виготовляли власноруч.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.