Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПРИЯТЕЛЬ ДІТЕЙ

 

 

Мабуть нема в Україні такої християнської родини, де б не зберігалася ікона Святого Миколая, якого Церква вшановує 19 грудня, а особливо у тих сім'ях, де зростають діти, неодмінно є його образочки. За повір'ями та доброю християнською традицією саме він у ніч на свої іменини, тихо спустившись по вервичці з Неба, роздає малечі подарунки, потайки кладе їх під подушку чемним діточкам.

Немає християнської душі, що не горнеться до цього великого святителя. Для християн Чудотворець Миколай - правдивий приклад глибокої віри, щедрот і смиренності. Кожна християнська душа любить його і звертається до нього зі своїми потребами, бо серце чує і знає, що він за свого життя був добродієм і сьогодні може подати руку допомоги у біді. Тож прославили його у численних піснях і віршах, більшість з яких - дитячі, чи то адресовані дітям. Адже Чудотворець - щедрий приятель дітей. Та й перекази з життєпису Святого, апокрифічні легенди про Миколая також популярні у християнському світі.

Він - цілком реальна постать, єпископ Мір Ликійських, учасник Першого Вселенського собору (325 р.). Уже змалечку проявляв неабиякі дива. В юності роздав своє багатство вбогим і прийняв духовний сан. Вважають, що Святий Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше - на воді. Тому рибалки і моряки завжди беруть у море ікону Чудотворця.

На честь святого Миколая названо багато храмів. Це ім'я популярне і поширене серед українців.

Водночас свято Миколая - веселе народне свято. Колись господарі варили до цього дня пиво. Після церковної відправи пили (але в міру), гуляли, розважались, вітали іменинників, дітям роздавали подарунки, гостинці (звісно, «від Миколая!»). А по обіді запрягали у сани найкращих коней і з піснями їздили довкола села, бо ж треба було знати, чи глибокий випав сніг. Якщо так, то буде добрий врожай хліба і городини.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.