Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПОРОШИХА

 

 

10 листопада вшановують Святу Параскеву-П'ятницю, яку у народі ще називають  Порошихою, бо цієї пори може випасти пороша.

З п'ятницею пов'язано чимало народних вірувань, які значною мірою формувалися під впливом церкви. Наприклад, у п'ятницю слід постити; до Великої п'ятниці Страсного тижня належить спомин про страждання та смерть Ісуса Христа; широковідомі й апокрифічні перекази про дванадцять п'ятниць.

В Україні серед «старих дів» існував звичай «тримати п'ятницю». В його основі - не виконувати домашні роботи, насамперед ткати.

Християнський переказ про Святу дівицю Параскеву-П'ятницю накладається на давніші повір'я, пов'язані з культом язичницького жіночого божества Мокоші. Тому обмеження, які цього дня стосувалися ткацтва, прядіння, не випадкові. Була й персоніфікація п'ятниці (дня) в образі Святої Параскеви-П'ятниці. Вірили, що вночі вона може з'явитися до жінок, які пряли чи ткали цього дня, кидати їм у вікно веретена і, погрожуючи, наказувати далі прясти.

Також відомі забобони випікати хліб у п'ятницю, бо «з того хліба кров тече», «жаба плигне на голову і з тією жабою помреш».

Але в цілому цей день мав позитивне значення. Він вважався чистим, легким на почин усякої чоловічої роботи, у п'ятницю добре орати, сіяти жито, пшеницю, овес...

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.